Overordnet tilrettelæggelse af kvalitetsarbejdet på skolen.
Skolens kvalitetssystem knytter sig op til skolens langsigtede mål og skolens fælles pædagogiske og didaktiske grundlag. Læs mere her.
De langsigtede mål er udmøntet i en række strategier med tilhørende handlingsplaner, som evalueres en gang årligt. Handlingsplanerne kan være fastlagt på skole niveau, på afdelings niveau eller være uddannelsesspecifikke.
Samtlige evalueringer skal opbygges, så der i videst muligt omfang successivt foreligger data for 5 år til beskrivelse af udviklingen.
Principper og tilrettelæggelse af det systematiske kvalitetsarbejde fremgår af underpunkterne.
-
Kvalitetsarbejdet er organiseret således
- Direktøren er ansvarlig for:At chefgruppen en gang årligt evaluerer indeværende års handlinger og bidrager til formulering af det kommende års strategier og handlinger og at såvel status for indeværende som oplæg til Mål og strategier for det kommende år tages op til beslutning i bestyrelsen
- Uddannelseschefer er ansvarlige for:At de enkelte uddannelsessøgende, at afdelingens medarbejdere og at andre interessenter gennemfører fastlagte evalueringer og at disse evalueres i afdelingen og at der udarbejdes reviderede handlingsplaner.
At de uddannelsessøgende, medarbejderne og det lokale uddannelsesudvalg inddrages i selvevalueringen og i arbejdet med planer for opfølgning i nødvendigt og tilstrækkeligt omfang. At der gennemføres individuelle medarbejderudviklingssamtaler og afdelingens fællessamtale.
Administrationschefen er udover ovennævnte ansvarlig for den samlede koordinering af skolens kvalitetsarbejde i samarbejde med kvalitetsgruppen. - KvalitetsgruppenKvalitetsgruppen består af administrationschefen (formand), kvalitetscontroller (næstformand) og en repræsentant for hver undervisningsafdeling. Kvalitetsgruppens opgaver og ansvar (funktionsbeskrivelse) er specificeret i forretningsordenen.
- Arbejdsmiljøudvalget er ansvarligt for:
Tilrettelæggelse og gennemførelse af evaluering af samarbejdskulturen, arbejdspladsvurdering for skolens ansatte og evaluering af undervisningsmiljøet for skolens elever.
Skolen har udarbejdet et årshjul for det samlede kvalitetsarbejde, hvoraf bl.a. fremgår Handlingsplan for øget gennemførelse og undervisningsevalueringer. For større evalueringer er der udarbejdet mere specifik tidsplan på gennemførelse, evaluering og offentliggørelse, herunder præcisering af de ansvarlige for elementer i processen.Evalueringer behandles løbende i skolens bestyrelse og offentliggøres på skolens hjemmeside
En gang årligt samles alle evalueringer for året op i ”Evaluering på skolens mål og strategier”, som sammen med Årsrapporten forelægges skolens bestyrelse. Økonomi kan ikke stå alene, når man skal vurdere en skole og dens udvikling. Succes med ”varen” kan ikke måles i overskud. Derfor koblingen og sammenhængen til årsrapporten – hvad er det for en kvalitet, vi har opnået for de midler vi har brugt, og den måde midlerne er disponeret på.
-
Kvalitetsgruppens medlemmer skal
- Sikre gennemførelse af kvalitetskontrol i henhold til lovgivningen, bestyrelsesbeslutninger og beslutninger i chefgruppen
- Tilpasse indhold i evalueringer til justeringer i skolens værdigrundlag og Mål og strategier
- Udarbejde kvalitetsspørgsmål, herunder oprettelse af undersøgelser
- Tilrettelægge og være tovholder i kvalitetsundersøgelsers gennemførelse, herunder tildeling af koder, udtræk og præsentation af data
- Sikre evaluering af kvalitetsundersøgelser og skriftlig dokumentation af konklusioner
- Sikre kontinuitet og ensartethed i skolens kvalitetsarbejde
- Vedligeholdelse af skabelon til afrapportering af kvalitetsevalueringer
- Rådgive/sparre med afdelingens chef i kvalitetsspørgsmål
- Løbende evaluere på evalueringsmetoder og benchmarking
- Være opmærksomme på nye offentlige data, som kan være interessante i forhold til benchmarkingmuligheder med egne forhold på skolen
- Tolke på analyser og data, som oplæg til henholdsvis direktørens, chefens og chefgruppens evaluering.
- Påse at relevant kvalitetsmateriale er offentliggjort på skolens hjemmeside og er ajour, samt tage kontakt til ansvarlig, hvis det ikke er tilfældet.
- Være referent ved gennemgang af medarbejdertrivselsundersøgelser
- Forestå gennemgangen af undersøgelser.
-
Alle gruppeevalueringer og trivselsundersøgelser sker elektronisk ved hjælp af spørgeskemaer. Skolen har valgt at anvende SurveyXact.
It-koordinatoren har ansvaret for, at en it-medarbejder har kendskab til evalueringsværktøjets funktionalitet.
Udarbejdelsen af evalueringer og trivselsundersøgelser, som skal gennemføres i alle afdelinger, varetages af skolens kvalitetscontroller i samarbejde med it-medarbejder.
Udarbejdelsen af evalueringer og trivselsundersøgelser, som skal gennemføres i de enkelte afdelinger, varetages af en af uddannelseschefen udpeget medarbejder i systemet It’s Learning.
Evaluering af undersøgelser foretages i fast skema (Forretningsordenens bilag 4).
Individuel evaluering kan ske i form af interview med referat.
For øvrigt statistisk materiale bruges der i videst muligt omfang brug af data fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling's datavarehus og databank. -
Ligger som en pdf
-
Kvalitetsundersøgelser gennemføres efter en fast skabelon, der er godkendt i chefgruppen. Den aktuelle skabelon omfattende alle aktuelle kvalitetsundersøgelser er gengivet i Tidsplan for kvalitetsundersøgelser og "Skema til brug for afdelingsdrøftelser". Skabelonen indeholder en tidsplan, der angiver:
- målgruppen for evalueringen
- evalueringsmetode
- ansvarlig for udsendelse af undersøgelse (initialer)
- tidspunkt for gennemførelse (måned/uge)
- ansvarlig for udtræk af data (initialer)
- behandling af besvarelse i afdeling senest (måned/uge)
- sammendrag og behandling i KvG (måned/uge)
- forelæggelse af undersøgelsens resultat på chefgruppemøde (måned/uge)
- omfang af offentliggørelse af resultatet og hvor (beskrivelse)
- tidspunkt for offentliggørelse (måned/uge)
- opfølgning på iværksatte handlinger (dato)
Alle undersøgelser er vedlagt en orientering, der som minimum angiver:
- formålet med undersøgelsen
- evt. lovgivningsmæssige krav der ligger til grund for undersøgelsen
- om besvarelsen er anonym
- hvor man kan se det fulde spørgeskema inden besvarelsen påbegyndes
- hvor lang tid besvarelsen forventes at tage
- om besvarelsen kan afbrydes og genoptages senere
- om besvarelsen kan printes
- sidste frist for besvarelse
- hvordan dataene vil blive evalueret og offentliggjort, herunder hvem dataene vil tilgå
Indholdet af undersøgelsens tilrettelæggelse
- Undersøgelser tilrettelægges således, at de så vidt muligt viderefører principper fra centralt fastlagte undersøgelser (undersøgelser tilrettelagt fra ministerier, foreninger m.v.).
- Antallet af undersøgelser begrænses ved i videst muligt omfang at supplere centralt fastlagte undersøgelser med egne undersøgelser.
- Som evalueringsskala anvendes fortrinsvis 10 punktskala eller 1-5 skala suppleret med bl.a. ja/nej spørgsmål og uddybende relevante kommentarfelter.
- Spørgsmål varieres således at det er et miks imellem positivt og negativt formulerede spørgsmål, ja/nej spørgsmål og individuel tekstsvar.
- Undersøgelser gennemføres med en række basis spørgsmål som gentages ved hver undersøgelse for at kunne beskrive en udvikling suppleret med aktuelle engangs spørgsmål.
- I videst muligt omfang afsættes der fast tid til besvarelse (eksempelvis skemalægges) for at opnå så høje besvarelsesprocenter som muligt.
-
Den overordnede selvevaluering følger Årshjul for kvalitetsarbejdet. Herudover finder der løbende decentral undervisningsevaluering sted tilrettelagt af den enkelte underviser eller det enkelte team.
Den decentrale selvevaluering foregår overvejende på teamniveau, hvor det enkelte team selv definerer, hvilke områder, det er relevant at fokusere på. Evalueringen og handlingerne bliver således meget målrettet men også meget uddannelses- eller fagspecifik og dermed også så omfattende, at en samlet opfølgningsplan vil blive for omfattende at offentliggøre.
Fokuspunkter fra selvevalueringerne, som ikke er indarbejdet i årets løbende opfølgning og dermed allerede gennemført, indarbejdes i Handlingsplan for øget gennemførelse og de handling der fastlægges i forbindelse med Mål og strategier for det kommende år.
-
Ligger som en pdf