For virksomheder
Hos HEG Virksomhedscenter er vi klar til at hjælpe dig med at finde den rigtige lærling/elev. Der er mange fordele ved at ansætte en lærling/elev i din virksomhed. En elev er med til at sikre faglig og kompetent arbejdskraft - også på længere sigt. Du har mulighed for at præge uddannelsesforløbet, og det er dig, der præger eleven under oplæringen, og din virksomhed får lønrefusion under skoleophold, også på grundforløbet.
Er din virksomhed endnu ikke godkendt som lærested, så kan HEG Virksomhedscenter tilbyde besøg af én af vores virksomhedskonsulenter, så din virksomhed kan blive godkendt, og vi kan være behjælpelig med råd og vejledning.
Vi hjælper dig i hele processen med at finde frem til den rigtige lærling/elev. For os er det vigtigt, at det bliver det rigtige match. Når I mangler en elev, hjælper vi gerne med stillingsopslaget. Vores virksomhedskonsulenter er tæt på eleverne, og kan være med til formidle kontakten til vores elever.
Når den rigtige elev er fundet, hjælper vi med det formelle omkring uddannelsesaftalen.
Vi er hele tiden tilgængelige, hvis der opstår spørgsmål undervejs i elevernes uddannelsesforløb.
Vi står altid klar til at hjælpe jer godt igennem hele processen
Har din virksomhed brug for hjælp i forbindelse med at finde en elev og få godkendt virksomheden som lærested? Eller noget helt andet, så har vi samlet de hyppigste punkter, som I skal igennem herunder. Har I yderligere spørgsmål, så har vi samlet en masse relevant information under Nyttig viden. Finder du ikke det, du leder efter der, så tøv ikke med at kontakte os.
-
Hvis I mangler en eller flere elever i virksomheden, hjælper vi gerne med at lave et stillingsopslag på www.lærepladsen.dk, hvor vores elever nemt kan finde jer. I har også mulighed for at søge efter elever/lærlinge inden for jeres branche på lærepladsen.dk. Hvis I har brug for det, kan vores medarbejdere i Virksomhedscentret også lægge stillingsopslaget op for jer. Det er gratis for virksomheden at annoncere efter elever på lærepladsen.dk. Formålet med denne side er at skabe kontakt mellem elever og virksomheder. Der logges på siden med medarbejder NemID.
På lærepladsen.dk har I også mulighed for at søge elever frem inden for jeres uddannelsesområde for at se, hvor der i øjeblikket er nogle elever, som mangler en læreplads. Hvis I har offentliggjort et stillingsopslag på lærepladsen.dk har eleverne også mulighed for at finde frem til jer.
-
Hvis I søger en eller flere elever/lærlinge i virksomheden, modtager vi gerne stillingsopslag, som vi sætter på skolens elevtavler, lægger ud på skolens hjemmeside, formidler til elever og virksomhedskonsulenter på skolen, og via vores e-mail service kan vi også sende ud til elever uden for skolen.
-
På HEG kender vores virksomhedskonsulenter eleverne, og de kan også være med til at hjælpe Jer med at finde det rigtige match til netop Jeres virksomhed.
Kontakt gerne en af vores virksomhedskonsulenter og få en snak om, hvilke behov og ønsker I har for den kommende elev.
Mette Louise Pedersen Elevservice, faglig koordinator, Business, virksomhedskonsulent Telefon 96981033 E-mail mlpe@heguddannelser.dkMichael Amdisen Røjen Teamkoordinator og virksomhedskonsulent Telefon 96981008 Mobil 61554008 E-mail mar@heguddannelser.dkHelle Guldmann Teamkoordinator, virksomhedskonsulent og faglærer på Fødevarer, jordbrug og oplevelser Mobil 21628381 E-mail helg@heguddannelser.dkFrederik Kløve Thoistrup Faglærer / virksomhedskonsulent på Fødevarer, jordbrug og oplevelser Mobil 22885439 E-mail fkt@heguddannelser.dkHenrik Gade Skadhauge Faglærer/ virksomhedskonsulent på Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelser Mobil 40170823 E-mail hsk@heguddannelser.dkHenrik Højgaard Jensen Faglærer / virksomhedskonsulent på Mureruddannelsen Mobil 24525362 E-mail hhj@heguddannelser.dkJacob Trøjborg Handelslærer /virksomhedskonsulent på EUD & EUX Business Mobil 61153853 E-mail jat@heguddannelser.dkJess Winther Faglærer/ virksomhedskonsulent på Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelser Mobil 29315796 E-mail jwi@heguddannelser.dkLasse Duun Rasmussen Faglærer/ Virksomhedskonsulent Elektriker, Automatik- og Procesuddannelsen Mobil 26799327 E-mail lasr@heguddannelser.dkLouise Husum Vestergaard Teamkoordinator, handelslærer /virksomhedskonsulent på Kontor-, handels- og detailuddannelser Mobil 61180496 E-mail lhv@heguddannelser.dkMartin Kristensen Underviser/virksomhedskonsulent på Kontor-, handels- og detailuddannelser Mobil 21615065 E-mail mk@heguddannelser.dkPeter Gade Faglærer / virksomhedskonsulent på Personvognsmekaniker-uddannelsen Mobil 24523682 E-mail pga@heguddannelser.dkPeter Ruberg Kristensen Faglærer / virksomhedskonsulent Personvognsmekaniker-uddannelsen Mobil 24522793 E-mail prk@heguddannelser.dkRonny Buus Pedersen Faglærer / virksomhedskonsulent på Smedeuddannelsen Telefon 96984088 Mobil 61554088 E-mail rbp@heguddannelser.dkThomas Birke Nielsen Faglærer / virksomhedskonsulent på Træfagenes byggeuddannelse Mobil 20450271 E-mail tbni@heguddannelser.dk -
Når virksomheden ansætter en elev/lærling, skal der udfærdiges en uddannelsesaftale. Uddannelsesaftalen beskriver, hvilken uddannelse og hvilket speciale, der er tale om, og hvornår aftaleperioden starter og slutter. I dag er der 4 forskellige former for uddannelsesaftale:
- Den almindelige - omfatter hele uddannelsesperioden, både med eller uden grundforløb
- Kort uddannelsesaftale - omfatter mindst en oplæringsperiode og mindst en skoleperiode på hovedforløbet
- Kombinationsaftale - flere virksomheder deler ansvaret om at uddanne den samme elev/lærling
- Ny Mesterlære - omfatter grundforløb og hovedforløb, men hvor grundforløbsdelen erstattes helt eller delvis af praktisk oplæring i virksomheden
HEG Virksomhedscenter kan være behjælpelig med papirarbejdet, ligesom vi kan oplyse om de forskellige aftaleformer. Aftalen skrives under af både virksomhed og elev/lærling inden aftalestart, og indsendes til os til registrering, hvorefter begge parter vil modtage en bekræftet kopi.
Der skal udarbejdes en uddannelsesplan for elevens/lærlingens oplæring i virksomheden og på skolen.
-
For at sikre en god og faglig oplæring skal uddannelsen planlægges fra starten. Uddannelsesplanen er en hjælp til at skabe og bevare overblikket over, hvor eleven/lærlingen er i sit uddannelsesforløb. Den sikrer, at eleven/lærlingen når uddannelsens mål, og at der skabes sammenhæng mellem skoleperioderne og den praktiske oplæring i virksomheden. Uddannelsesplanen er ligeledes et godt redskab - både ved starten af elevuddannelsen og som grundlag for elevsamtaler undervejs.
Det skal fremgå af uddannelsesplanen, hvordan elevens/lærlingens uddannelsesforløb skal gennemføres, hvem der er uddannelsesansvarlig, og hvem der er oplæringsansvarlig.
De faglige udvalg har udarbejdet forslag til uddannelsesplaner, der kan anvendes - se bl.a. www.uddannelsesnaevnet.dk under den pågældende uddannelse - men virksomheden kan også udarbejde sin egen.
På www.traenerguide.dk kan virksomheden få information om elevuddannelserne, herunder gode råd og vink til, hvorledes man tilrettelægger elevuddannelsen og gennemfører elevsamtaler.
På www.lærepladsen.dk kan virksomheden følge elevens skoleforløb, se uddannelsesperioden, samt fravær under skoleophold. Siden er under udvikling, så den kommer til at samle alle nødvendige oplysninger om eleven, fx karakterer, oplæringsmål og oplæringserklæringer.
-
Din virksomhed skal betale løn til eleven i læretiden og under skoleophold. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) yder lønrefusion under elevens/lærlingens skoleperioder. Virksomheden kan også få refusion til elevens/lærlingens transport under skoleophold, hvis afstanden mellem bopæl og skole er mindst 10 km.
Refusionssatsen i 2024 pr. uge:
1. års elev: 3.110 kr.
2. års elev: 3.510 kr.
3. års elev: 3.860 kr.
4. års elev: 4.460 kr.
Voksenelev: 5.480 kr. -
Virksomheden har mulighed for at søge om løntilskud via voksenlærlingeordningen hos elevens lokale jobcenter, hvis eleven er fyldt 25 år, og opfylder betingelserne, inden uddannelsesaftalen påbegyndes.
Voksenlærlingeordningen er ændret, så ordningen styrkes for ledige og ufaglærte beskæftigede.
I forhold til de nye regler, der er gældende fra 1. januar 2020, er hovedreglen, at virksomheder der ansætter:
- ufaglærte ledige
- ledige med en forældet uddannelse
- faglærte ledige med mindst 6 måneders ledighed
- ufaglærte beskæftigedeTilskuddet for ledige kan udløse 45 kr. i timen i hele uddannelsesperioden. Ufaglærte beskæftigede er også omfattet af ordningen, men tilskuddet til virksomheden er 30 kr. i timen i op til 2 år. Beskæftigede med en uddannelse kan ikke udløse vorksenlærlingetilskud.
Der er ikke ændret i grundreglen for, at virksomheden kun kan få tilskud til lønnen i praktikperioderne.
Det er elevens lokale jobcenter, som efter ansøgning fra virksomheden, bevilliger tilskud til voksenelever.
De lokale jobcentre vejleder herom. Se mere på www.jobcenter.dk
-
Hos nogle virksomheder vurderes det, at man fra starten ikke kan indgå en fuld uddannelsesaftale. Her har man mulighed for at indgå aftaler af kortere varighed.
Kort uddannelsesaftale
Hvis din virksomhed vurderer, at I ikke ønsker at påtage jer et helt uddannelsesforløb, er der mulighed for at indgår en kort uddannelsesaftale. En kort uddannelsesaftale skal indeholde mindst en oplæringsperiode og et skoleophold i hovedforløbet. Den korte uddannelsesaftale kan kun indgås 1 gang, hvorefter der skal indgås aftale for resten af uddannelsesperioden. Virksomheden ansætter og betaler løn som ved en almindelig uddannelsesaftale, HEG Virksomhedscenter laver alle relevante uddannelsespapirer klar til underskrift.
Delaftale
Der er også mulighed for at indgå en delaftale med skoleoplæringselev, hvis virksomheden har brug for en ekstra elev i en kortere periode, som kun omfatter en oplæringsperiode på 1-6 måneder. Virksomheden ansætter og betaler løn som ved en almindelig uddannelsesaftale. Ved denne type aftale er der kun tale om en oplæringsperiode i virksomheden og ingen skoleophold. Delaftalen kan kun laves med eleven 1 gang. HEG Virksomhedscenter laver alle relevante uddannelsespapirer klar til underskrift.
Virksomhedsforlagt Oplæring (VFO)
Skoleoplæringselever har mulighed for at komme i virksomhedsforlagt oplæring (VFO), hvor virksomhed og elev har mulighed for at se hinanden lidt an, inden der indgås en restaftale. Ved en VFO-aftale fortsætter eleven med at modtage skoleoplæringsydelse fra HEG. Ved en VFO-aftale gælder det, at HEG Virksomhedscenter varetager elevens uddannelsesplan, alle administrative opgaver, udbetaler skoleoplæringsydelse til eleven, varetager elevens arbejdsskade- og ulykkesforsikring, og betaler elevens arbejdstøj/sko. HEG Virksomhedscenter laver alle relevante uddannelsespapirer klar til underskrift.
Det er elevens ansvar at møde til tiden, komme i rent arbejdstøj, møde op med en engageret indsats og tage imod udfordringer. Virksomheder, som har indgået en VFO-aftale med eleven, tilknytter en oplæringsansvarlig, som i samarbejde med HEG Virksomhedscenter varetager elevens uddannelsesplan. Derudover er det virksomhedens ansvar at præsentere eleven for relevante opgaver, samt at kontakte virksomhedscentret, hvis eleven udebliver. Skader, som eleven forvolder ude i virksomheden, dækkes af virksomhedens forsikring.
Efter både VFO, kort- og delaftaler kan der indgås restaftale med eleven, der gælder for den resterende del af elevens uddannelse.
-
Danske virksomheder har mulighed for at udstationere deres elever på et længerevarende oplæringsophold i udlandet. I kraft af Oplæring i Udlandet (OPU-ordningen) kan virksomheden få dækket næsten samtlige omkostninger, der er forbundet med at udstationere elever i udlandet inkl. lønomkostninger.
OiU-ordningen gælder både private og offentlige virksomheder og finansieres af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).
På www.borger.dk/aub kan du som virksomhed finden en informationspjece om OiU-ordningen, som oplyser om alle de væsentlige spørgsmål i forbindelse med oplæring i udlandet.
På www.virk.dk/aub findes der information om de forskellige tilskud, som virksomheden kan få i forbindelse med et OPU-ophold.
For at høre mere om OPU-ordningen og hvilke muligheder det giver for din virksomhed, er vores virksomhedscenterchef Asger Andersen behjælpelig og kan kontaktes på aa@heguddannelser.dk
Nyttig viden
Virksomhedscenter
-
-
HEG Virksomhedscenter samarbejder med en række andre skoler.
Handelsassistent - landbrugsmaskiner:
Handelsskolen Knord, Aarhus Business College, Aalborg Handelsskole, Business College Syd, Herningsholm, IBCKontoruddannelsen:
Aalborg HandelsskoleEntreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen:
ZBC, Viden Djurs, Hansenberg, EUC Nord, EUC Nordvest, UddannelsesCenter Ringkøbing-SkjernPersonvognsmekaniker:
TechCollege Aalborg, MercantecIndustriteknikker:
TechCollege AalborgGastronomuddannelsen:
TechCollege AalborgDetailslagteruddannelsen:
TechCollege AalborgAutomatik- og procesuddannelsen:
TechCollege AalborgElektrikeruddannelsen:
TechCollege AalborgMurer:
TechCollege Aalborg -
Lokaleforhold og geografisk beliggenhed:
Oplæringscenter Aars er beliggende på Erhvervsskolerne Aars, Ø. Boulevard 10, 9600 Aars
Skolen har indrettet oplæringsværksteder til entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen, handelsassistentuddannelsen samt smedeuddannelsen på selvstændig adresse, Industrivej 52, 9600 Aars.
Der er indrettet oplæringsværksteder til ernæringsassistent- og salgsassistent uddannelsen på Ø. Boulevard 10 9600 Aars.
Værksteder og anlæg inklusive maskiner og nødvendigt tilbehør Erhvervsskolerne Aars har i flere år gennemført skoleoplæring og har et yderst velfungerende uddannelsesmiljø, som er fagligt bæredygtigt og kvalitativt forsvarligt.
Alle værksteder indrettes med relevant udstyr så de lever op til virksomhedernes godkendelseskrav, hvilket bekræftes af, at skolen også er godkendt til ordinære lærlinge.Undervisningsplan
I skoleoplæringsværkstederne planlægger skoleoplæringsinstruktøren oplæringen for den enkelte lærling. Oplæringsmålene dokumenteres i lærepladsen.dk uanset om de opfyldes på oplæringsværkstederne, i VFP eller delaftaler. Det betyder at skoleoplæringsinstruktørerne har en fast løbende kontakt med de virksomheder, hvor lærlinge er i VFP eller delaftale.
Plan for lærepladsopsøgning og formidling
Virksomhedscentret fungerer som én indgang for virksomhederne, hvor elevpladskonsulenternes opgave er at:
- Deltage i informationsmøder med grundforløbselever, med fokus på faglig og geografisk mobilitet, samt udvikling af arbejdsmarkedskompetencer.
- Opsøge, udvikle og fastholde eksisterende og nye lærepladser
- Planlægge det opsøgende arbejde overfor virksomhederne
- Være opdateret på regler, retningslinjer og muligheder indenfor lærepladsområdet.
- Deltage i projekter eller andre udviklingsaktiviteter omkring det lærepladsopsøgende arbejde.
Oprette flest mulige lærepladser
- Lærepladskonsulenterne arbejder med at kontakte virksomheder, med særlig fokus er der på ikke godkendte virksomheder og virksomheder, der ikke bruger deres godkendelse.
- Virksomhederne kontaktes specifikt i.f.t. at optimere uddannelsesplanlægningen, således at virksomheden har flest mulige igangværende lærlinge i.f.t antallet af godkendelser, dette sker bl.a. gennem delaftaler, med SKP elever som vikarer for ordinært ansatte lærlinge, der er på skoleophold.
- Lærepladskonsulenterne informerer, vejleder og hjælper virksomhederne via deres opsøgende arbejde, netværksmøder og informationskampagner
- Alle lærepladsopsøgende aktiviteter registreres i oplæring+, således at såvel det interne samarbejde mellem lærepladskonsulenter styrkes, men i høj grad også i forhold til det eksterne samarbejde med andre skoler og virksomhedscentre.
Lokal målgruppe, lærlinge og lokalt arbejdsmarked:
De forskellige uddannelser har forskellige geografiske dækningsområder, fra kommune, region og landsdækkende uddannelser:
Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen er landsdækkende, skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, i en meget konjunktur følsom branche, som har demografiske udfordringer men et faldende antal ordinære uddannelsesaftaler.Ernæringsassistentuddannelsen dækker primært Vesthimmerland, Rebild, Jammerbugt. Mariagerfjord og Aalborg kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien i branche, som har demografiske udfordringer men et faldende antal ordinære uddannelsesaftaler.
Smedeuddannelsen dækker primært Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord, Jammerbugt og dele af Aalborg og Viborg kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, i en meget konjunktur følsom branche, som har store demografiske udfordringer.
Detailhandelsuddannelsen med specialer dækker primært Vesthimmerland, Rebild og dele af Jammerbugt og Mariagerfjord kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, for de unge som søger ind på uddannelsen.
Handelsuddannelsen med specialer, dækker primært Vesthimmerland, Rebild og dele af Jammerbugt og Mariagerfjord kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, for de unge som søger ind på uddannelsen.
Kontoruddannelsen med specialer, dækker primært Vesthimmerland, Rebild og dele af Jammerbugt og Mariagerfjord kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, for de unge som søger ind på uddannelsen.
Økonomistyring, herunder budget- og regnskabsmodel
Økonomien i Virksomhedscenter Aars er skilt ud i et separat ansvarsområde med eget internt budget og regnskab.
I tilrettelæggelsen af økonomistyringen følges de retningslinjer, som fremgår af skolens vedtægter og forretningsorden jfr. nedenfor.
Forretningsgangene følger endvidere de standardforretningsgange, der gælder for øvrige ansvarsområder på Erhvervsskolerne Aars, og som er angivet i Regnskabsinstruksen. Herunder adskillelse af registrerings og godkendelsesfunktionen, og adskillelse af bogførings og betalingsfunktion.Ansvarsområdet er indarbejdet i regnskabsinstruksen.
Bogføring og øvrig håndtering ifm. økonomistyringen vil blive varetaget af skolens løn- og bogholderifunktioner.
Økonomiske data håndteres i Navision Stat og i IMS FakturaFlow og lønudbetalinger og udbetaling af skolepraktikydelse sker via SLS. Forbrugsrapporteringen sker via Ledelsesinformationssystemet, hvor registrerede økonomiske transaktioner holdes op mod det godkendte budget. Dette kan følges dagligt med opdaterede data fra dagen før. Periodiske transaktioner/månedstransaktioner opdateres inden den 10. i den efterfølgende måned, således at der foreligger et regnskab for måneden den 10. i måneden efter.Lederen af virksomhedscentret har det daglige økonomiske ansvar og bemyndiges til at disponere og godkende økonomiske dispositioner inden for det af bestyrelsen godkendte budget og indenfor de fastlagte Mål, strategier og handlingsplaner for året.
Lederen af virksomhedscentret udarbejder oplæg til budget på baggrund af de godkendte handlingsplaner.
For regnskab og revision gælder følgende – jfr, vedtægterne:
Kapitel 7: Regnskab og revision
§ 17. Institutionens regnskabsår er finansåret.Stk. 2. Institutionens regnskaber revideres af Rigsrevisionen i henhold til § 2, stk. 1, i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. Undervisningsministeren og rigsrevisor kan i henhold til § 9 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. aftale, at revisionsopgaver varetages i et nærmere fastlagt samarbejde mellem Rigsrevisionen og den i § 11 nævnte interne revisor.
Stk. 3. Ved regnskabsårets afslutning udarbejder institutionen i overensstemmelse med regler fastsat af undervisningsministeren en årsrapport. Institutionens regnskabsføring skal følge de regler, der er fastsat af undervisningsministeren, og en regnskabsinstruks godkendt af bestyrelsen.
Stk. 4. Årsrapporten underskrives af samtlige bestyrelsesmedlemmer og af institutionens leder. I forbindelse med indsendelse af årsrapporten skal bestyrelsesmedlemmerne afgive en erklæring på tro og love om, at de opfylder betingelserne for at være medlem af bestyrelsen, jf. § 5, stk. 7 og 8, i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse.
For økonomistyring, tegningsret og disponering gælder følgende – jfr. forretningsorden:
6. Bestyrelsens arbejde med organisation og økonomistyringAdministration, kontroller mv.
Administrationens tilrettelæggelse, herunder regnskabsfunktion, it-funktion og intern kontrol fremgår i al væsentlighed af regnskabsinstruksen, som forelægges bestyrelsen til godkendelse, når der er væsentlige ændringer.Planer, budget, regnskabsrapportering, evalueringer mv.
Skolens planer for det kommende år omfattende indsatsområder, større anlægs- og udstyrsinvesteringer mv. fastlægges i Væsentlige hensigter, som forelægges bestyrelsen til godkendelse på bestyrelsesmødet i forbindelse med strategidagen primo oktober.
Skolens budget for det kommende år forelægges bestyrelsen til godkendelse på det ordinære bestyrelsesmøde, der ligger forud for kalenderårets begyndelse. Budgettet forelægges som et driftsbudget med tilhørende anlægsinvesteringer og investeringer i udstyr og inventar - opstillet efter samme princip som årsrapporten, dog udelukkende omfattende de til driften hørende noter og et bilag over den forventede aktivitet på de enkelte uddannelser.
Budgettet bygger på væsentlige hensigter vedtaget af bestyrelsen, aktivitetsforventninger og den almindelige løbende drift.
Er der ved budgetudarbejdelsen af økonomiske hensyn sket prioriteringer i Væsentlige hensigter, redegøres der herfor af skolens direktør.
Der aflægges ikke perioderegnskaber men udarbejdes rullende budgetter i form af normalt to reviderede budgetter i løbet af året.
De reviderede budgetter indeholder realiserede tal til og med afsluttede kvartaler samt revideret estimat for den resterende del af budgetperioden og ændringer til anlægsinvesteringer og investeringer i udstyr og inventar.
Skolens ledelse redegør for væsentlige afvigelser i forhold til det tidligere budget.
De reviderede budgetter forelægges normalt bestyrelsen til godkendelse på bestyrelsesmødet før sommerferien og på bestyrelsesmødet i forbindelse med strategidagen.
4.
Den daglige ledelse tilvejebringer løbende oplysninger om forhold vedrørende økonomi og økonomistyring, som bestyrelsen særligt måtte ønske sig.
Årsrapporten udarbejdes af skolens ledelse og forelægges den interne revisor til gennemgang.
Årsrapporten udarbejdes således, at den indeholder interne og eksterne evalueringer i hovedtræk, uddannelsesresultater, oplysninger om udviklingen i skolens likviditet og pengestrømme samt oplysninger om finansieringsforhold.
Den interne revisor påser, at årsrapporten er opstillet på en overskuelig måde og opgjort, som god regnskabsskik tilsiger og efter retningslinjer fra Undervisningsministeriet og i overensstemmelse med vedtægter og øvrig lovgivning.
Efter revision fremlægger skolens ledelse årsrapporten til godkendelse på det ordinære bestyrelsesmøde i marts måned.
Årsrapporten underskrives af bestyrelsen, skolens direktør, skolens administrationschef og den interne revisor.
Skolens direktør foranlediger årsrapporten indsendt rettidigt til Undervisningsministeriet.Kvalitetsmål inden for skoleoplærings-området
I samarbejde med bestyrelsen udstikker den daglige ledelse på virksomhedscenteret hvert år de overordnede mål, som skal opnås inden for skoleoplærings-området. Dette bliver gjort på baggrund af de retningslinjer som virksomhedscenterudvalget angiver samt anbefalinger fra samarbejdsskolerne, der bl.a. afvikler skoleundervisningen på hovedforløbet og tilsender skoleoplæringselever til virksomhedscentret. Herved sikres bl.a., at de kompetencer som eleverne tilegner sig i skoleoplæringen er på højde med de kompetencer som eleverne ville have opnået i et ordinært oplæringsforløb.Evaluering af oplæringsundervisningen
Skoleoplæringseleverne evaluerer dagligt deres arbejdsopgaver i deres personlige arbejds- portfolio i elevplan. Dette sker i dialog med skoleoplæringsinstruktørerne, således at indholdet af oplæringsopgaverne løbende tilpasses i.f.t. den enkelte elevs forudsætninger for at opnå oplæringsmålet.
Skoleoplæringsinstruktørerne indgår i et team, hvor kvaliteten af den daglige undervisning løbende evalueres, samt drøfter resultater og indsatser på større undersøgelser. Målet er at sikre fagligt bæredygtige læringsmiljøer med høj kvalitet. Kompetenceudvikling af skoleoplæringsinstruktørerne er et vigtigt element i denne udvikling.Kvalitet og målstyring i det lærepladsopsøgende arbejde
På baggrund af løbende dataindsamling på det lærepladsopsøgende arbejde drøfter lederen for virksomhedscentret resultaterne af dette arbejde med skolens bestyrelse, virksomhedscenterudvalget, samarbejdsskolerne samt lærepladsopsøgende medarbejdere i virksomhedscentret.Elevtilfredshedsundersøgelsen
Hvert efterår afvikler skolen elevtilfredshedsundersøgelse (ETU), hvor skoleoplæringseleverne svarer på deres generelle trivsel, herunder hvordan de oplever organiseringen af deres skoleoplæringsforløb, underviserne på deres skoleophold, skoleoplæringsinstruktørerne, undervisningen/oplæringen, det sociale og fysiske miljø samt udstyr og materialer.
På baggrund af besvarelserne i ETU udarbejdes der i samarbejde mellem skoleoplæringseleverne, skoleoplæringsinstruktørerne, leder på virksomhedscentret og oplæringscenterudvalget en handlingsplan for hver SKP-uddannelse.
Handlingsplanen fokuserer på de områder som skal forbedres eller vedligeholdes. Normalt gælder handlingsplanerne for et år ad gangen, men nogle områder kræver en længerevarende indsats.
For virksomheder
-
HEG Virksomhedscenter hjælper dig gerne med uddannelsesaftalen, men du har selvfølgelig også mulighed for selv at udfylde aftalen.
På Undervisningsministeriets hjemmeside kan du finde aftaleblanketterne og vejledning til hvordan de udfyldes - UVM
Uddannelsesaftalen findes også i en digital udgave, som kan underskrives af alle parter med NemID. Denne aftaleform findes på www.lærepladsen.dk, hvor der logges på med et medarbejder NemID. HEG Virksomhedscenter kan også med denne aftaleform hjælpe med udfyldelsen.
-
-
For at uddanne lærlinge skal virksomheden være godkendt som lærested. Formålet med denne godkendelse er at sikre en høj kvalitet i elevuddannelsen.
På handels- og kontorområdet har er opgaven uddelegeret til skolernes lokale uddannelsesudvalg. Hos HEG er det besluttet, at alle virksomheder skal have tilbud om besøg af en af skolens virksomhedskonsulenter i forbindelse med ansøgning om godkendelse. Ved besøget gennemgås uddannelsens oplæringsmål og oplæringsregler.
Virksomheden kan også få orientering om uddannelsesaftalen, oplæringsplan, skoleperioder, fagprøve, voksenlærlingeordningen, løn- og tilskudsmuligheder fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).
Inden for de tekniske uddannelser er HEG Virksomhedscenter ligeledes behjælpelig med rådgivning og vejledning, ligesom vi kan formidle kontakt til skolens virksomhedskonsulent med henblik et virksomhedsbesøg.
Det er det faglige udvalg for den ønskede uddannelse, som har kompetencen til at godkende virksomheden som lærested. For at blive godkendt skal virksomheden udfylde et ansøgningsskema, som du kan finde på det pågældende faglige udvalgs hjemmeside. Herefter vil der typisk blive afholdt et virksomhedsbesøg, før godkendelsen er på plads.
For lærlinge
-
Hos HEG Virksomhedscenter kan du blive registreret som lærepladssøgende. Ønsker du at blive tilmeldt, skal du udfylde et oplysningsskema med dine ønsker.
Skemaet kan du få hos os. Alle, som søger læreplads, har mulighed for at blive tilmeldt som lærepladssøgende.
Som elev på grundforløbets 2. del skal du tilmeldes allerede ved starten af grundforløbet. Dette er et krav for at kunne blive optaget i skolepraktik.
-
Her er et lille udpluk af relevante jobportaler, når du skal søge læreplads:
-
Erhvervsuddannelserne veksler mellem oplæring og skoleperioder. Du kan starte din uddannelse på tre måder:
- Oplæringsvejen
- Skolevejen
- Ny mesterlære
Hvis du vælger oplæringsvejen, indgår du en uddannelsesaftale med en virksomhed, før du starter på grundforløbet. Du indkaldes herefter til de obligatoriske skoleperioder - grundforløb og hovedforløb. Når du indgår en uddannelsesaftale, modtager du lærlingeløn i hele læretiden, både i oplæringstiden og på skoleopholdene.
Vælger du skolevejen, indgår du en uddannelsesaftale, som først starter, når du har gennemført grundforløbet. Mens du går på grundforløbet, har du mulighed for at søge SU, hvis du er fyldt 18 år. Når uddannelsesaftalen starter, modtager du lærlingeløn fra virksomheden.
Som ny mesterlærelærling indgår du en uddannelsesaftale med en virksomhed uden at have de nødvendige adgangskrav til hovedforløbet. I stedet for at tage grundforløbet på skolen, bliver du oplært ude i virksomheden i samarbejde med skolen. Der bliver udfærdiget en uddannelsesplan for mesterlæreforløbet, som beskriver hvordan du skal nå målene for grundforløbet. Der er tale om en mere praktisk vej til at opnå grundforløbskompetencerne. Mesterlære forløbet afsluttes med en praktisk prøve, som afdækker kompetencerne. Du modtager lærlingeløn fra virksomheden i hele læretiden.
-
Når du indgår en uddannelsesaftale, får du løn af virksomheden, både i oplæringstiden og når du er på skoleophold. Virksomheden skal betale mindst den løn, der er fastsat ved overenskomst på det pågældende område.
Når du er på skoleophold og har mere en 20 km t/r pr. dag, skal virksomheden betale dine transportudgifter svarende til den billigste offentlige transportmiddel.
Som lærling optjener du ferie efter ferielovens bestemmelser.
Du optjener 2,08 feriedage pr. måned. Afholdelse af ferie sker efter aftale med virksomheden. -
Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) yder økonomisk støtte til lærlinge, der søger læreplads. Du har mulighed for at få støtte til rejseudgifter i forbindelse med lærlingesamtaler, hvis rejsen tager mere end kvarter med offentlige transportmidler.
Du kan også søge om indskud til bolig, flyttehjælp og dækning af dobbelt husførelse i forbindelse med indgåelse af en uddannelsesaftale.
På www.borger.dk kan du læse mere om dine muligheder for økonomisk støtte, samt hente ansøgningsskema. HEG Virksomhedscenter hjælper dig gerne i denne forbindelse.
-
For at sikre en god og faglig oplæring, skal uddannelsen planlægges fra starten. Uddannelsesplanen er en hjælp til at skabe og bevare overblikket over, hvor du er i dit uddannelsesforløb.
Uddannelsesplanen er med til at sikre, at du når uddannelsens mål og at der skabes sammenhæng mellem skoleperioder og den praktiske oplæring i virksomheden. Uddannelsesplanen er ligeledes et godt redskab, som grundlag for elevsamtaler undervejs i uddannelsen.
Det skal fremgå af uddannelsesplanen, hvordan dit uddannelsesforløb skal gennemføres, hvem der er uddannelsesansvarlig og hvem der er oplæringsansvarlig.
De faglige udvalg har udarbejdet forslag til uddannelsesplaner, der kan anvendes, men virksomheden kan også udarbejde sin egen.
-
Når du har gennemført alle skoleperioder og bestået fagprøve/svendeprøve, udstedes der et skolebevis til dig. Det er sammen med en praktikerklæring fra virksomheden dokumentation for, at du er oplært i overensstemmelse med praktikreglerne og kravene til den teoretiske del af elevuddannelsen.
Når du er udlært, udsteder vi på vegne af Uddannelsesnævnet et uddannelsesbevis (de merkantile uddannelser), mens elever på de tekniske uddannelser modtager et svendebrev fra det faglige udvalg for uddannelsen.
-
Her kan du få gode råd, vejledning, øvelser og se inspirationsvideoer, som klæder dig på til lærepladssøgning.
Mødested for elever og virksomheder, hvor du kan indtaste din elevprofil og CV, samt søge på virksomheder inden for dit uddannelsesønske.
Uddannelsesnævnets hjemmeside med information om uddannelserne inden for Handel, Kontor og Detail fx faktablade, oplæringsplaner, specialefag og information om godkendelse som lærested.
Industriens Uddannelser - her findes information om en lang række tekniske uddannelser.
Her findes information om byggeriets uddannelser.
Her findes information om ernæringsassistentuddannelsen.
Uddannelses- og forskningsministeriets hjemmeside med information om PiU-ordningen til arbejdsgivere og elever.
PiU-sekretariatet befinder sig på College360 i Silkeborg, men er et samarbejde mellem en lang række skoler i Danmark. Sekretariatet formidler merkantile oplæringsophold i udlandet under PiU-ordningen.
Skoleoplæring
-
Egnet: Det vil sige, at du har bestået grundforløbet og opfylder adgangskravene til den ønskede uddannelse, og at du skal være egnet til gennemføre uddannelsen. Derunder hører også, at du skal være mødestabil.
Mobil geografisk: Det vil sige, at du skal være klar til at tage en læreplads over hele landet. Der er mulighed for at søge økonomisk støtte til flyttehjælp, indskud og andre udgifter hos Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), Flere oplysninger findes på Skole og udannelse - borger.dk.
Mobilt fagligt: Det betyder, at du skal tage en læreplads i en branche, som dit grundforløb giver adgang til, også selvom det ikke er den uddannelse, du ønsker dig mest. Du skal være fleksibel og have flere uddannelsesønsker.
Aktivt søgende: Du skal kunne dokumentere, at du aktivt forsøger at finde dig en læreplads, så du skal huske at notere, hvor du har søgt.
For at komme i skoleoplæring skal du have en synlig profil på lærepladsen.dk, så virksomhederne har mulighed for at finde dig. Når du har søgt en læreplads, skal du dokumentere din søgning under din profil på lærepladsen.dk.
Inden du kan optages i skoleoplæring, bliver du indkaldt til en EMMA-vurdering, som danner bagrund for din optagelse. Denne vurdering vil ske på skolens afdeling i Aars på Østre Boulevard 10.
Når du er i skoleoplæring, indgår du en skoleoplæringsaftale med HEG, hvori det bl.a. er beskrevet, hvor du er i skoleoplæring, uddannelsesperiode og uddannelsesforløb. Din skoleoplæringsaftale gør dig samtidig berettiget til at modtage skoleoplæringsydelse. Mens du er i skoleoplæring, opnår du de færdigheder, som det kræves i din uddannelse, så du vil være klar til at gå op til en fagprøve/svendeprøve. Foruden de faglige områder, som er en del af din uddannelse, vil du under din skoleoplæring og gennemgå en personlig udvikling, så du er klar til at komme i en restaftale. Du vil blive en del af et fællesskab sammen med andre skoleelever, og du vil opleve, hvordan en arbejdsdag kommer til at foregå. Vi lægger vægt på, at vores skoleelever møder til tiden og er mødestabile.
Når du er i skoleoplæring, er der flere muligheder for at komme ud til virksomheder. Formålet vil dog altid være, at det ender ud i en restaftale for dig.
-
Mens du er i skoleoplæring, er der flere muligheder for at komme i skoleoplæring hos en virksomhed. Fælles for dem alle er, at formålet er at få dig ud en i restaftale.
Der er forskellige muligheder:
- Virksomhedsforlagt skoleoplæring (VFP) - du kan komme ud i en virksomhed i VFP i 1-2 uger, hvor både du og virksomheden har mulighed for at vurdere, om I udgør det rigtige match i forhold til en uddannelsesaftale. Du modtager skoleoplæringsydelse under denne form for aftale.
- Delaftale - ved en delaftale gælder det, at du og virksomheden indgår en aftale, hvor der er tale en oplæringsperiode, men igen skoleophold. Du modtager her elevløn fra virksomheden.
- Kort uddannelsesaftale - ved en kort aftale gælder det, at du og virksomheden indgår en aftale, hvor aftalen skal indeholde mindst en oplæringsperiode og et skoleophold. Du modtager elevløn fra virksomheden.
- Restaftale - når du indgår en uddanelsesaftale med en virksomhed for resten af din uddannelsestid, kaldes det en restaftale.
-
Under skoleoplæring modtager du skoleoplæringsydelse, som udbetales ved udgangen af måneden til din NemKonto. I 2023 er ydelsen:
- 3.813 kr. pr. mdr., hvis du er under 18 år
- 9.126 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 1. år af hovedforløbet
- 10.044 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 2. år af hovedforløbet
- 11.110 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 3. år af hovedforløbet
- 13.078 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 4. år af hovedforløbet
Herudover får du befordringsgodtgørelse, hvis der er mere end 10 km mellem dit hjem og skole/arbejdssted. Du får refunderet 90% af det billigste offentlige transportmiddel, når du er i virksomhedsforlagt oplæring eller på skolens oplæringsværksted, og 100% når du er på skoleophold.
Der gælder andre regler, når du indgår restaftale eller delaftale med en virksomhed, så er du lønmodtager, og kan dermed trække kørsel fra i Skat.
Alle ydelser bliver udbetalt til din NemKonto. Har du ikke en NemKonto, skal du oprette en. Den oprettes i dit pengeinstitut.
Din lønseddel får du i den e-boks. Er du i tvivl om brugen af e-boks, så kontakt HEG Virksomhedscenter. Vi hjælper dig gerne med at komme i gang. Husk at du skal først skal have bestilt et NemID for at kunne bruge e-boks.
Du opretter dig som ny skoleelev ved at udfylde blanketten NY skoleoplæringselev (du skal have dit NemID klar til at logge på systemet).
Du søger om befordringsgodtgørelse ved at benytte dette link: Befordringsrefusion - skoleoplæring (hav dit NemID klar)
-
Hvis du bliver syg eller har andet fravær, skal du melde det imellem kl. 8.00 og 9.00 til skolen. Til virksomheden skal du melde det til normal arbejdstids opstart. Du kan ikke melde fravær ved at sende en mail eller sms. Det skal være telefonisk kontakt.
Hvis ikke du melder det, regnes det for ulovlig fravær, og der vil ikke blive udbetalt skoleoplæringsydelse for de dage, du udebliver. Ved gentagelser kan det medføre ophør i skoleoplæring.Sygdom/fravær meldes til:
Michael Amdisen Røjen tlf. 9698 1008 og din skoleoplæringsinstruktør ved arbejdstids begyndelse.Tandlæge/lægebesøg
Tandlæge og lægebesøg m.m. lægges uden for arbejdstiden, så vidt det er muligt. Det skal aftales med din skoleoplæringsinstruktør.Begravelse
Du kan få fri til begravelse, hvis det er nærmeste familie. Det skal aftales med din skoleoplæringsinstruktør.Forsvarets dag
Der er frihed til at komme til forsvarets dag.
Der kan dog søges om udsættelse, hvis du er under uddannelse, indtil det år du fylder 25 år, eller indtil et år før afslutningen af din uddannelse. Det skal aftales med din skoleoplæringsinstruktør. -
Når du er i skoleoplæring, optjener du ikke ferie, som du ville gøre, hvis du havde en uddannelsesaftale med en virksomhed.
Du får skoleoplæringsydelse i ferien, mens du er i skoleoplæring.
Du optjener ikke feriepenge, som du kan bruge efter skoleoplæringen, eller når du får en lærestedsaftale.Har du optjent feriepenge i et tidligere job, skal de bruges, inden du kan få skoleoplæringsydelse i ferien.
Du har 30 feriedage pr. år, når du er i skoleoplæring.
Er du i gang med en skoleperiode, kan du ikke holde ferie.
Er du tilknyttet lærepladsværkstedet afholdes ferie i henhold til ferieplanen. -
Afhængig af hvilken uddannelse du er i gang med, ydes der tilskud til kørekort, når du er i skoleoplæring. Det er en forudsætning, at kørekortet er nødvendigt for at kunne gennemføre uddannelsen.
Tilskuddet ydes til myndighedskravet for erhvervelse af kørekort, dog maks. 12.500 kr.
Myndighedskravet:
Personbil op til 3.500 kg.
29 Teori lektioner.
4 Lektioner på lukket øvelsesbane.
16 Lektioner i manøvre på vej.
4 Lektioner i manøvre på køreteknisk anlæg.
1 Prøvegebyr.
1 Førstehjælp.
1 Lægerklæring. -
Du får udleveret arbejdstøj og arbejdssko, når du er i skoleoplæring, hvis din uddannelse er berettiget til at modtage tilsvarende ydelser fra arbejdsgiveren.
Skolen skal påse, at de afholdte udgifter er mindst mulige. -
At gennemføre sin uddannelse i skoleoplæring har samme varighed, som hvis du tager den i en virksomhed.
Den tid, du har været i skoleoplæring, bliver normalt modregnet, når du får en restaftale med en virksomhed.
1 måned efter du har bestået og afsluttet dit grundforløb, skal du starte i skoleoplæring her på skolen eller ude i en virksomhed i det, der kaldes VFP (virksomhedsforlagt oplæring.
Din uddannelse vil være en vekseluddannelse. Det vil sige, at du veksler mellem skoleophold og oplæring.
Der er udarbejdet læremål, som du får med ud i virksomheden. På den måde har du mulighed for at sikre dig, at alle de læremål, der er lagt for din uddannelse, bliver opfyldt.
Hvis du uforskyldt mister din uddannelsesaftale, (eks. hvis virksomheden lukker) har du ret til at fortsætte din uddannelse i skoleoplæring.
-
Skolen har en forsikring gennem statens selvforsikring, som dækker dig, hvis du kommer til skade under arbejdet.
Det er altid en god ide at have en ansvarsforsikring, hvis du er så uheldig at forvolde skade på udstyr i virksomheden eller på andre personer. I de fleste tilfælde har virksomheden en forsikring, der dækker skader du forvolder på materiel.
Ved tyveri af dine ejendele har skolen ikke en forsikring, der dækker. Der skal du selv have en indbo/tyveriforsikring.
Kontakt dit eller dine forældres forsikringsselskab, for præcis at få oplyst deres vilkår. -
Hvis du er berettiget til at bo på skolehjem, er der egenbetaling kr. 565,-/uge.
Hvis du er forsørger eller under 18 år, er der ingen egenbetaling. -
Den ugentlige arbejdstid i skoleoplæring er 37 timer. Du skal under hele uddannelsen, både under skoleophold og i oplæring, overholde arbejdstiden. Mødetiderne skal overholdes, også i forbindelse med pauser.
Der må ikke ryges i skoletiden fra klokken 07:30 til klokken 16:00. Rygning udenfor skoletiden må udelukkende ske på anviste pladser.
Du må ikke møde påvirket, og alle former for alkohol/euforiserende stoffer må ikke medtages/indtages. Misbrug vil medføre øjeblikkelig bortvisning, og udmeldelse af skoleoplæring
Tyveri vil medføre øjeblikkelig bortvisning, og udmeldelse af skoleoplæring, og det vil blive politianmeldt.
Hærværk vil også medføre bortvisning og udmeldelse af skoleoplæring.Du vil blive gjort erstatningspligtig for de skader, du har forvoldt.
Du skal altid rette dig efter de regler, der er foreskrevet på skolen eller i virksomheden, hvis du er i VFP. -
Hvis ikke Virksomhedscentrets ordensreglement overholdes, får du en mundtlig advarsel. Overtræder du igen, får du en skriftlig advarsel og sker det igen, kan du ikke fortsætte i skoleoplæring.
Hvis dine overtrædelser medfører, at du bliver meldt ud af skoleoplæring, kan du IKKE starte i skoleoplæring igen. -
Det supplerende børnetilskud kan søges af forældre, der er i skole-eller oplæringsforløb på en SU-berettiget uddannelse, og som får løn eller skoleoplæringsydelse under forløbet. Man søger om tilskuddet ved at sende en ansøgningsblanket til Udbetaling Danmark.
Hvis man er enlig forsøger, skal der vedlægges dokumentation for skole- eller oplæringsforløbet (hvilket uddannelsessted, start- og stopdato for uddannelsen) samt ansøgers indtægt.
Hvis man er gift eller samlevende, skal der vedlægges dokumentation for ansøgers skole- eller oplæringsforløb (hvilket uddannelsessted, start- og stopdato for uddannelsen) samt ansøgers indtægt. Herudover skal der vedlægges dokumentation for, at ægtefælle/samlever enten deltager i SU-berettiget uddannelse (SU-oversigten) eller at ægtefælle/ samlever modtager uddannelseshjælp efter aktivloven (lønseddel).
Ansøgningsblanketten er tilgængelig på borger.dk. Man kan først få ret til tilskuddet i måneden efter, man har søgt om det, og hvor betingelserne for tilskuddet i øvrigt er opfyldt. Hvis oplæringsforløbet starter den 1. i måneden, og betingelserne i øvrigt er opfyldt vil man være berettiget til supplerende børnetilskud fra den pågældende måned, hvis man har ansøgt i måneden inden.
Tilskuddets størrelse
Det supplerende børnetilskud er en skattefri ydelse, mens SU er skattepligtig. Det supplerende børnetilskud beregnes derfor som 55% af forskellen mellem den pågældendes elevløn eller skoleoplæringsydelse (inklusiv eventuel anden indkomst) og SU-satsen med forsøgertillæg. Dermed opnås, at summen af supplerende børnetilskud og modtagerens øvrige indkomst efter skat er sammenlignelig med satsen for SU med forsøgertillæg efter skat.Kontakt Udbetaling Danmark
Udbetaling Danmark kan kontakte på telefon. 70128062, Man kan læse mere om det supplerende børnetilskud på www.borger.dk/familieydelser.
Kontakt
-
Frederik Pilborg Fritsche EU-Projektleder Telefon 20341837 Mobil 41271724 E-mail fpf@heguddannelser.dkChristina Hornskov Lyngholm Projekt- og aktivitetsmedarbejder Telefon 21486974 E-mail cly@heguddannelser.dk
-
Mette Louise Pedersen Elevservice, faglig koordinator, Business, virksomhedskonsulent Telefon 96981033 E-mail mlpe@heguddannelser.dkMichael Amdisen Røjen Teamkoordinator og virksomhedskonsulent Telefon 96981008 Mobil 61554008 E-mail mar@heguddannelser.dkHelle Guldmann Teamkoordinator, virksomhedskonsulent og faglærer på Fødevarer, jordbrug og oplevelser Mobil 21628381 E-mail helg@heguddannelser.dkFrederik Kløve Thoistrup Faglærer / virksomhedskonsulent på Fødevarer, jordbrug og oplevelser Mobil 22885439 E-mail fkt@heguddannelser.dkHenrik Gade Skadhauge Faglærer/ virksomhedskonsulent på Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelser Mobil 40170823 E-mail hsk@heguddannelser.dkHenrik Højgaard Jensen Faglærer / virksomhedskonsulent på Mureruddannelsen Mobil 24525362 E-mail hhj@heguddannelser.dkJacob Trøjborg Handelslærer /virksomhedskonsulent på EUD & EUX Business Mobil 61153853 E-mail jat@heguddannelser.dkJess Winther Faglærer/ virksomhedskonsulent på Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelser Mobil 29315796 E-mail jwi@heguddannelser.dkLasse Duun Rasmussen Faglærer/ Virksomhedskonsulent Elektriker, Automatik- og Procesuddannelsen Mobil 26799327 E-mail lasr@heguddannelser.dkLouise Husum Vestergaard Teamkoordinator, handelslærer /virksomhedskonsulent på Kontor-, handels- og detailuddannelser Mobil 61180496 E-mail lhv@heguddannelser.dkMartin Kristensen Underviser/virksomhedskonsulent på Kontor-, handels- og detailuddannelser Mobil 21615065 E-mail mk@heguddannelser.dkPeter Gade Faglærer / virksomhedskonsulent på Personvognsmekaniker-uddannelsen Mobil 24523682 E-mail pga@heguddannelser.dkPeter Ruberg Kristensen Faglærer / virksomhedskonsulent Personvognsmekaniker-uddannelsen Mobil 24522793 E-mail prk@heguddannelser.dkRonny Buus Pedersen Faglærer / virksomhedskonsulent på Smedeuddannelsen Telefon 96984088 Mobil 61554088 E-mail rbp@heguddannelser.dkThomas Birke Nielsen Faglærer / virksomhedskonsulent på Træfagenes byggeuddannelse Mobil 20450271 E-mail tbni@heguddannelser.dk
Virksomhedscenter
-
-
HEG Virksomhedscenter samarbejder med en række andre skoler.
Handelsassistent - landbrugsmaskiner:
Handelsskolen Knord, Aarhus Business College, Aalborg Handelsskole, Business College Syd, Herningsholm, IBCKontoruddannelsen:
Aalborg HandelsskoleEntreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen:
ZBC, Viden Djurs, Hansenberg, EUC Nord, EUC Nordvest, UddannelsesCenter Ringkøbing-SkjernPersonvognsmekaniker:
TechCollege Aalborg, MercantecIndustriteknikker:
TechCollege AalborgGastronomuddannelsen:
TechCollege AalborgDetailslagteruddannelsen:
TechCollege AalborgAutomatik- og procesuddannelsen:
TechCollege AalborgElektrikeruddannelsen:
TechCollege AalborgMurer:
TechCollege Aalborg -
Lokaleforhold og geografisk beliggenhed:
Oplæringscenter Aars er beliggende på Erhvervsskolerne Aars, Ø. Boulevard 10, 9600 Aars
Skolen har indrettet oplæringsværksteder til entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen, handelsassistentuddannelsen samt smedeuddannelsen på selvstændig adresse, Industrivej 52, 9600 Aars.
Der er indrettet oplæringsværksteder til ernæringsassistent- og salgsassistent uddannelsen på Ø. Boulevard 10 9600 Aars.
Værksteder og anlæg inklusive maskiner og nødvendigt tilbehør Erhvervsskolerne Aars har i flere år gennemført skoleoplæring og har et yderst velfungerende uddannelsesmiljø, som er fagligt bæredygtigt og kvalitativt forsvarligt.
Alle værksteder indrettes med relevant udstyr så de lever op til virksomhedernes godkendelseskrav, hvilket bekræftes af, at skolen også er godkendt til ordinære lærlinge.Undervisningsplan
I skoleoplæringsværkstederne planlægger skoleoplæringsinstruktøren oplæringen for den enkelte lærling. Oplæringsmålene dokumenteres i lærepladsen.dk uanset om de opfyldes på oplæringsværkstederne, i VFP eller delaftaler. Det betyder at skoleoplæringsinstruktørerne har en fast løbende kontakt med de virksomheder, hvor lærlinge er i VFP eller delaftale.
Plan for lærepladsopsøgning og formidling
Virksomhedscentret fungerer som én indgang for virksomhederne, hvor elevpladskonsulenternes opgave er at:
- Deltage i informationsmøder med grundforløbselever, med fokus på faglig og geografisk mobilitet, samt udvikling af arbejdsmarkedskompetencer.
- Opsøge, udvikle og fastholde eksisterende og nye lærepladser
- Planlægge det opsøgende arbejde overfor virksomhederne
- Være opdateret på regler, retningslinjer og muligheder indenfor lærepladsområdet.
- Deltage i projekter eller andre udviklingsaktiviteter omkring det lærepladsopsøgende arbejde.
Oprette flest mulige lærepladser
- Lærepladskonsulenterne arbejder med at kontakte virksomheder, med særlig fokus er der på ikke godkendte virksomheder og virksomheder, der ikke bruger deres godkendelse.
- Virksomhederne kontaktes specifikt i.f.t. at optimere uddannelsesplanlægningen, således at virksomheden har flest mulige igangværende lærlinge i.f.t antallet af godkendelser, dette sker bl.a. gennem delaftaler, med SKP elever som vikarer for ordinært ansatte lærlinge, der er på skoleophold.
- Lærepladskonsulenterne informerer, vejleder og hjælper virksomhederne via deres opsøgende arbejde, netværksmøder og informationskampagner
- Alle lærepladsopsøgende aktiviteter registreres i oplæring+, således at såvel det interne samarbejde mellem lærepladskonsulenter styrkes, men i høj grad også i forhold til det eksterne samarbejde med andre skoler og virksomhedscentre.
Lokal målgruppe, lærlinge og lokalt arbejdsmarked:
De forskellige uddannelser har forskellige geografiske dækningsområder, fra kommune, region og landsdækkende uddannelser:
Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen er landsdækkende, skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, i en meget konjunktur følsom branche, som har demografiske udfordringer men et faldende antal ordinære uddannelsesaftaler.Ernæringsassistentuddannelsen dækker primært Vesthimmerland, Rebild, Jammerbugt. Mariagerfjord og Aalborg kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien i branche, som har demografiske udfordringer men et faldende antal ordinære uddannelsesaftaler.
Smedeuddannelsen dækker primært Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord, Jammerbugt og dele af Aalborg og Viborg kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, i en meget konjunktur følsom branche, som har store demografiske udfordringer.
Detailhandelsuddannelsen med specialer dækker primært Vesthimmerland, Rebild og dele af Jammerbugt og Mariagerfjord kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, for de unge som søger ind på uddannelsen.
Handelsuddannelsen med specialer, dækker primært Vesthimmerland, Rebild og dele af Jammerbugt og Mariagerfjord kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, for de unge som søger ind på uddannelsen.
Kontoruddannelsen med specialer, dækker primært Vesthimmerland, Rebild og dele af Jammerbugt og Mariagerfjord kommuner. Skoleoplæring spiller en vigtig rolle i uddannelsesgarantien, for de unge som søger ind på uddannelsen.
Økonomistyring, herunder budget- og regnskabsmodel
Økonomien i Virksomhedscenter Aars er skilt ud i et separat ansvarsområde med eget internt budget og regnskab.
I tilrettelæggelsen af økonomistyringen følges de retningslinjer, som fremgår af skolens vedtægter og forretningsorden jfr. nedenfor.
Forretningsgangene følger endvidere de standardforretningsgange, der gælder for øvrige ansvarsområder på Erhvervsskolerne Aars, og som er angivet i Regnskabsinstruksen. Herunder adskillelse af registrerings og godkendelsesfunktionen, og adskillelse af bogførings og betalingsfunktion.Ansvarsområdet er indarbejdet i regnskabsinstruksen.
Bogføring og øvrig håndtering ifm. økonomistyringen vil blive varetaget af skolens løn- og bogholderifunktioner.
Økonomiske data håndteres i Navision Stat og i IMS FakturaFlow og lønudbetalinger og udbetaling af skolepraktikydelse sker via SLS. Forbrugsrapporteringen sker via Ledelsesinformationssystemet, hvor registrerede økonomiske transaktioner holdes op mod det godkendte budget. Dette kan følges dagligt med opdaterede data fra dagen før. Periodiske transaktioner/månedstransaktioner opdateres inden den 10. i den efterfølgende måned, således at der foreligger et regnskab for måneden den 10. i måneden efter.Lederen af virksomhedscentret har det daglige økonomiske ansvar og bemyndiges til at disponere og godkende økonomiske dispositioner inden for det af bestyrelsen godkendte budget og indenfor de fastlagte Mål, strategier og handlingsplaner for året.
Lederen af virksomhedscentret udarbejder oplæg til budget på baggrund af de godkendte handlingsplaner.
For regnskab og revision gælder følgende – jfr, vedtægterne:
Kapitel 7: Regnskab og revision
§ 17. Institutionens regnskabsår er finansåret.Stk. 2. Institutionens regnskaber revideres af Rigsrevisionen i henhold til § 2, stk. 1, i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. Undervisningsministeren og rigsrevisor kan i henhold til § 9 i lov om revisionen af statens regnskaber m.m. aftale, at revisionsopgaver varetages i et nærmere fastlagt samarbejde mellem Rigsrevisionen og den i § 11 nævnte interne revisor.
Stk. 3. Ved regnskabsårets afslutning udarbejder institutionen i overensstemmelse med regler fastsat af undervisningsministeren en årsrapport. Institutionens regnskabsføring skal følge de regler, der er fastsat af undervisningsministeren, og en regnskabsinstruks godkendt af bestyrelsen.
Stk. 4. Årsrapporten underskrives af samtlige bestyrelsesmedlemmer og af institutionens leder. I forbindelse med indsendelse af årsrapporten skal bestyrelsesmedlemmerne afgive en erklæring på tro og love om, at de opfylder betingelserne for at være medlem af bestyrelsen, jf. § 5, stk. 7 og 8, i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse.
For økonomistyring, tegningsret og disponering gælder følgende – jfr. forretningsorden:
6. Bestyrelsens arbejde med organisation og økonomistyringAdministration, kontroller mv.
Administrationens tilrettelæggelse, herunder regnskabsfunktion, it-funktion og intern kontrol fremgår i al væsentlighed af regnskabsinstruksen, som forelægges bestyrelsen til godkendelse, når der er væsentlige ændringer.Planer, budget, regnskabsrapportering, evalueringer mv.
Skolens planer for det kommende år omfattende indsatsområder, større anlægs- og udstyrsinvesteringer mv. fastlægges i Væsentlige hensigter, som forelægges bestyrelsen til godkendelse på bestyrelsesmødet i forbindelse med strategidagen primo oktober.
Skolens budget for det kommende år forelægges bestyrelsen til godkendelse på det ordinære bestyrelsesmøde, der ligger forud for kalenderårets begyndelse. Budgettet forelægges som et driftsbudget med tilhørende anlægsinvesteringer og investeringer i udstyr og inventar - opstillet efter samme princip som årsrapporten, dog udelukkende omfattende de til driften hørende noter og et bilag over den forventede aktivitet på de enkelte uddannelser.
Budgettet bygger på væsentlige hensigter vedtaget af bestyrelsen, aktivitetsforventninger og den almindelige løbende drift.
Er der ved budgetudarbejdelsen af økonomiske hensyn sket prioriteringer i Væsentlige hensigter, redegøres der herfor af skolens direktør.
Der aflægges ikke perioderegnskaber men udarbejdes rullende budgetter i form af normalt to reviderede budgetter i løbet af året.
De reviderede budgetter indeholder realiserede tal til og med afsluttede kvartaler samt revideret estimat for den resterende del af budgetperioden og ændringer til anlægsinvesteringer og investeringer i udstyr og inventar.
Skolens ledelse redegør for væsentlige afvigelser i forhold til det tidligere budget.
De reviderede budgetter forelægges normalt bestyrelsen til godkendelse på bestyrelsesmødet før sommerferien og på bestyrelsesmødet i forbindelse med strategidagen.
4.
Den daglige ledelse tilvejebringer løbende oplysninger om forhold vedrørende økonomi og økonomistyring, som bestyrelsen særligt måtte ønske sig.
Årsrapporten udarbejdes af skolens ledelse og forelægges den interne revisor til gennemgang.
Årsrapporten udarbejdes således, at den indeholder interne og eksterne evalueringer i hovedtræk, uddannelsesresultater, oplysninger om udviklingen i skolens likviditet og pengestrømme samt oplysninger om finansieringsforhold.
Den interne revisor påser, at årsrapporten er opstillet på en overskuelig måde og opgjort, som god regnskabsskik tilsiger og efter retningslinjer fra Undervisningsministeriet og i overensstemmelse med vedtægter og øvrig lovgivning.
Efter revision fremlægger skolens ledelse årsrapporten til godkendelse på det ordinære bestyrelsesmøde i marts måned.
Årsrapporten underskrives af bestyrelsen, skolens direktør, skolens administrationschef og den interne revisor.
Skolens direktør foranlediger årsrapporten indsendt rettidigt til Undervisningsministeriet.Kvalitetsmål inden for skoleoplærings-området
I samarbejde med bestyrelsen udstikker den daglige ledelse på virksomhedscenteret hvert år de overordnede mål, som skal opnås inden for skoleoplærings-området. Dette bliver gjort på baggrund af de retningslinjer som virksomhedscenterudvalget angiver samt anbefalinger fra samarbejdsskolerne, der bl.a. afvikler skoleundervisningen på hovedforløbet og tilsender skoleoplæringselever til virksomhedscentret. Herved sikres bl.a., at de kompetencer som eleverne tilegner sig i skoleoplæringen er på højde med de kompetencer som eleverne ville have opnået i et ordinært oplæringsforløb.Evaluering af oplæringsundervisningen
Skoleoplæringseleverne evaluerer dagligt deres arbejdsopgaver i deres personlige arbejds- portfolio i elevplan. Dette sker i dialog med skoleoplæringsinstruktørerne, således at indholdet af oplæringsopgaverne løbende tilpasses i.f.t. den enkelte elevs forudsætninger for at opnå oplæringsmålet.
Skoleoplæringsinstruktørerne indgår i et team, hvor kvaliteten af den daglige undervisning løbende evalueres, samt drøfter resultater og indsatser på større undersøgelser. Målet er at sikre fagligt bæredygtige læringsmiljøer med høj kvalitet. Kompetenceudvikling af skoleoplæringsinstruktørerne er et vigtigt element i denne udvikling.Kvalitet og målstyring i det lærepladsopsøgende arbejde
På baggrund af løbende dataindsamling på det lærepladsopsøgende arbejde drøfter lederen for virksomhedscentret resultaterne af dette arbejde med skolens bestyrelse, virksomhedscenterudvalget, samarbejdsskolerne samt lærepladsopsøgende medarbejdere i virksomhedscentret.Elevtilfredshedsundersøgelsen
Hvert efterår afvikler skolen elevtilfredshedsundersøgelse (ETU), hvor skoleoplæringseleverne svarer på deres generelle trivsel, herunder hvordan de oplever organiseringen af deres skoleoplæringsforløb, underviserne på deres skoleophold, skoleoplæringsinstruktørerne, undervisningen/oplæringen, det sociale og fysiske miljø samt udstyr og materialer.
På baggrund af besvarelserne i ETU udarbejdes der i samarbejde mellem skoleoplæringseleverne, skoleoplæringsinstruktørerne, leder på virksomhedscentret og oplæringscenterudvalget en handlingsplan for hver SKP-uddannelse.
Handlingsplanen fokuserer på de områder som skal forbedres eller vedligeholdes. Normalt gælder handlingsplanerne for et år ad gangen, men nogle områder kræver en længerevarende indsats.
For virksomheder
-
HEG Virksomhedscenter hjælper dig gerne med uddannelsesaftalen, men du har selvfølgelig også mulighed for selv at udfylde aftalen.
På Undervisningsministeriets hjemmeside kan du finde aftaleblanketterne og vejledning til hvordan de udfyldes - UVM
Uddannelsesaftalen findes også i en digital udgave, som kan underskrives af alle parter med NemID. Denne aftaleform findes på www.lærepladsen.dk, hvor der logges på med et medarbejder NemID. HEG Virksomhedscenter kan også med denne aftaleform hjælpe med udfyldelsen.
-
-
For at uddanne lærlinge skal virksomheden være godkendt som lærested. Formålet med denne godkendelse er at sikre en høj kvalitet i elevuddannelsen.
På handels- og kontorområdet har er opgaven uddelegeret til skolernes lokale uddannelsesudvalg. Hos HEG er det besluttet, at alle virksomheder skal have tilbud om besøg af en af skolens virksomhedskonsulenter i forbindelse med ansøgning om godkendelse. Ved besøget gennemgås uddannelsens oplæringsmål og oplæringsregler.
Virksomheden kan også få orientering om uddannelsesaftalen, oplæringsplan, skoleperioder, fagprøve, voksenlærlingeordningen, løn- og tilskudsmuligheder fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).
Inden for de tekniske uddannelser er HEG Virksomhedscenter ligeledes behjælpelig med rådgivning og vejledning, ligesom vi kan formidle kontakt til skolens virksomhedskonsulent med henblik et virksomhedsbesøg.
Det er det faglige udvalg for den ønskede uddannelse, som har kompetencen til at godkende virksomheden som lærested. For at blive godkendt skal virksomheden udfylde et ansøgningsskema, som du kan finde på det pågældende faglige udvalgs hjemmeside. Herefter vil der typisk blive afholdt et virksomhedsbesøg, før godkendelsen er på plads.
For lærlinge
-
Hos HEG Virksomhedscenter kan du blive registreret som lærepladssøgende. Ønsker du at blive tilmeldt, skal du udfylde et oplysningsskema med dine ønsker.
Skemaet kan du få hos os. Alle, som søger læreplads, har mulighed for at blive tilmeldt som lærepladssøgende.
Som elev på grundforløbets 2. del skal du tilmeldes allerede ved starten af grundforløbet. Dette er et krav for at kunne blive optaget i skolepraktik.
-
Her er et lille udpluk af relevante jobportaler, når du skal søge læreplads:
-
Erhvervsuddannelserne veksler mellem oplæring og skoleperioder. Du kan starte din uddannelse på tre måder:
- Oplæringsvejen
- Skolevejen
- Ny mesterlære
Hvis du vælger oplæringsvejen, indgår du en uddannelsesaftale med en virksomhed, før du starter på grundforløbet. Du indkaldes herefter til de obligatoriske skoleperioder - grundforløb og hovedforløb. Når du indgår en uddannelsesaftale, modtager du lærlingeløn i hele læretiden, både i oplæringstiden og på skoleopholdene.
Vælger du skolevejen, indgår du en uddannelsesaftale, som først starter, når du har gennemført grundforløbet. Mens du går på grundforløbet, har du mulighed for at søge SU, hvis du er fyldt 18 år. Når uddannelsesaftalen starter, modtager du lærlingeløn fra virksomheden.
Som ny mesterlærelærling indgår du en uddannelsesaftale med en virksomhed uden at have de nødvendige adgangskrav til hovedforløbet. I stedet for at tage grundforløbet på skolen, bliver du oplært ude i virksomheden i samarbejde med skolen. Der bliver udfærdiget en uddannelsesplan for mesterlæreforløbet, som beskriver hvordan du skal nå målene for grundforløbet. Der er tale om en mere praktisk vej til at opnå grundforløbskompetencerne. Mesterlære forløbet afsluttes med en praktisk prøve, som afdækker kompetencerne. Du modtager lærlingeløn fra virksomheden i hele læretiden.
-
Når du indgår en uddannelsesaftale, får du løn af virksomheden, både i oplæringstiden og når du er på skoleophold. Virksomheden skal betale mindst den løn, der er fastsat ved overenskomst på det pågældende område.
Når du er på skoleophold og har mere en 20 km t/r pr. dag, skal virksomheden betale dine transportudgifter svarende til den billigste offentlige transportmiddel.
Som lærling optjener du ferie efter ferielovens bestemmelser.
Du optjener 2,08 feriedage pr. måned. Afholdelse af ferie sker efter aftale med virksomheden. -
Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) yder økonomisk støtte til lærlinge, der søger læreplads. Du har mulighed for at få støtte til rejseudgifter i forbindelse med lærlingesamtaler, hvis rejsen tager mere end kvarter med offentlige transportmidler.
Du kan også søge om indskud til bolig, flyttehjælp og dækning af dobbelt husførelse i forbindelse med indgåelse af en uddannelsesaftale.
På www.borger.dk kan du læse mere om dine muligheder for økonomisk støtte, samt hente ansøgningsskema. HEG Virksomhedscenter hjælper dig gerne i denne forbindelse.
-
For at sikre en god og faglig oplæring, skal uddannelsen planlægges fra starten. Uddannelsesplanen er en hjælp til at skabe og bevare overblikket over, hvor du er i dit uddannelsesforløb.
Uddannelsesplanen er med til at sikre, at du når uddannelsens mål og at der skabes sammenhæng mellem skoleperioder og den praktiske oplæring i virksomheden. Uddannelsesplanen er ligeledes et godt redskab, som grundlag for elevsamtaler undervejs i uddannelsen.
Det skal fremgå af uddannelsesplanen, hvordan dit uddannelsesforløb skal gennemføres, hvem der er uddannelsesansvarlig og hvem der er oplæringsansvarlig.
De faglige udvalg har udarbejdet forslag til uddannelsesplaner, der kan anvendes, men virksomheden kan også udarbejde sin egen.
-
Når du har gennemført alle skoleperioder og bestået fagprøve/svendeprøve, udstedes der et skolebevis til dig. Det er sammen med en praktikerklæring fra virksomheden dokumentation for, at du er oplært i overensstemmelse med praktikreglerne og kravene til den teoretiske del af elevuddannelsen.
Når du er udlært, udsteder vi på vegne af Uddannelsesnævnet et uddannelsesbevis (de merkantile uddannelser), mens elever på de tekniske uddannelser modtager et svendebrev fra det faglige udvalg for uddannelsen.
-
Her kan du få gode råd, vejledning, øvelser og se inspirationsvideoer, som klæder dig på til lærepladssøgning.
Mødested for elever og virksomheder, hvor du kan indtaste din elevprofil og CV, samt søge på virksomheder inden for dit uddannelsesønske.
Uddannelsesnævnets hjemmeside med information om uddannelserne inden for Handel, Kontor og Detail fx faktablade, oplæringsplaner, specialefag og information om godkendelse som lærested.
Industriens Uddannelser - her findes information om en lang række tekniske uddannelser.
Her findes information om byggeriets uddannelser.
Her findes information om ernæringsassistentuddannelsen.
Uddannelses- og forskningsministeriets hjemmeside med information om PiU-ordningen til arbejdsgivere og elever.
PiU-sekretariatet befinder sig på College360 i Silkeborg, men er et samarbejde mellem en lang række skoler i Danmark. Sekretariatet formidler merkantile oplæringsophold i udlandet under PiU-ordningen.
Skoleoplæring
-
Egnet: Det vil sige, at du har bestået grundforløbet og opfylder adgangskravene til den ønskede uddannelse, og at du skal være egnet til gennemføre uddannelsen. Derunder hører også, at du skal være mødestabil.
Mobil geografisk: Det vil sige, at du skal være klar til at tage en læreplads over hele landet. Der er mulighed for at søge økonomisk støtte til flyttehjælp, indskud og andre udgifter hos Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), Flere oplysninger findes på Skole og udannelse - borger.dk.
Mobilt fagligt: Det betyder, at du skal tage en læreplads i en branche, som dit grundforløb giver adgang til, også selvom det ikke er den uddannelse, du ønsker dig mest. Du skal være fleksibel og have flere uddannelsesønsker.
Aktivt søgende: Du skal kunne dokumentere, at du aktivt forsøger at finde dig en læreplads, så du skal huske at notere, hvor du har søgt.
For at komme i skoleoplæring skal du have en synlig profil på lærepladsen.dk, så virksomhederne har mulighed for at finde dig. Når du har søgt en læreplads, skal du dokumentere din søgning under din profil på lærepladsen.dk.
Inden du kan optages i skoleoplæring, bliver du indkaldt til en EMMA-vurdering, som danner bagrund for din optagelse. Denne vurdering vil ske på skolens afdeling i Aars på Østre Boulevard 10.
Når du er i skoleoplæring, indgår du en skoleoplæringsaftale med HEG, hvori det bl.a. er beskrevet, hvor du er i skoleoplæring, uddannelsesperiode og uddannelsesforløb. Din skoleoplæringsaftale gør dig samtidig berettiget til at modtage skoleoplæringsydelse. Mens du er i skoleoplæring, opnår du de færdigheder, som det kræves i din uddannelse, så du vil være klar til at gå op til en fagprøve/svendeprøve. Foruden de faglige områder, som er en del af din uddannelse, vil du under din skoleoplæring og gennemgå en personlig udvikling, så du er klar til at komme i en restaftale. Du vil blive en del af et fællesskab sammen med andre skoleelever, og du vil opleve, hvordan en arbejdsdag kommer til at foregå. Vi lægger vægt på, at vores skoleelever møder til tiden og er mødestabile.
Når du er i skoleoplæring, er der flere muligheder for at komme ud til virksomheder. Formålet vil dog altid være, at det ender ud i en restaftale for dig.
-
Mens du er i skoleoplæring, er der flere muligheder for at komme i skoleoplæring hos en virksomhed. Fælles for dem alle er, at formålet er at få dig ud en i restaftale.
Der er forskellige muligheder:
- Virksomhedsforlagt skoleoplæring (VFP) - du kan komme ud i en virksomhed i VFP i 1-2 uger, hvor både du og virksomheden har mulighed for at vurdere, om I udgør det rigtige match i forhold til en uddannelsesaftale. Du modtager skoleoplæringsydelse under denne form for aftale.
- Delaftale - ved en delaftale gælder det, at du og virksomheden indgår en aftale, hvor der er tale en oplæringsperiode, men igen skoleophold. Du modtager her elevløn fra virksomheden.
- Kort uddannelsesaftale - ved en kort aftale gælder det, at du og virksomheden indgår en aftale, hvor aftalen skal indeholde mindst en oplæringsperiode og et skoleophold. Du modtager elevløn fra virksomheden.
- Restaftale - når du indgår en uddanelsesaftale med en virksomhed for resten af din uddannelsestid, kaldes det en restaftale.
-
Under skoleoplæring modtager du skoleoplæringsydelse, som udbetales ved udgangen af måneden til din NemKonto. I 2023 er ydelsen:
- 3.813 kr. pr. mdr., hvis du er under 18 år
- 9.126 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 1. år af hovedforløbet
- 10.044 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 2. år af hovedforløbet
- 11.110 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 3. år af hovedforløbet
- 13.078 kr. pr. mdr., hvis du er over 18 år og på 4. år af hovedforløbet
Herudover får du befordringsgodtgørelse, hvis der er mere end 10 km mellem dit hjem og skole/arbejdssted. Du får refunderet 90% af det billigste offentlige transportmiddel, når du er i virksomhedsforlagt oplæring eller på skolens oplæringsværksted, og 100% når du er på skoleophold.
Der gælder andre regler, når du indgår restaftale eller delaftale med en virksomhed, så er du lønmodtager, og kan dermed trække kørsel fra i Skat.
Alle ydelser bliver udbetalt til din NemKonto. Har du ikke en NemKonto, skal du oprette en. Den oprettes i dit pengeinstitut.
Din lønseddel får du i den e-boks. Er du i tvivl om brugen af e-boks, så kontakt HEG Virksomhedscenter. Vi hjælper dig gerne med at komme i gang. Husk at du skal først skal have bestilt et NemID for at kunne bruge e-boks.
Du opretter dig som ny skoleelev ved at udfylde blanketten NY skoleoplæringselev (du skal have dit NemID klar til at logge på systemet).
Du søger om befordringsgodtgørelse ved at benytte dette link: Befordringsrefusion - skoleoplæring (hav dit NemID klar)
-
Hvis du bliver syg eller har andet fravær, skal du melde det imellem kl. 8.00 og 9.00 til skolen. Til virksomheden skal du melde det til normal arbejdstids opstart. Du kan ikke melde fravær ved at sende en mail eller sms. Det skal være telefonisk kontakt.
Hvis ikke du melder det, regnes det for ulovlig fravær, og der vil ikke blive udbetalt skoleoplæringsydelse for de dage, du udebliver. Ved gentagelser kan det medføre ophør i skoleoplæring.Sygdom/fravær meldes til:
Michael Amdisen Røjen tlf. 9698 1008 og din skoleoplæringsinstruktør ved arbejdstids begyndelse.Tandlæge/lægebesøg
Tandlæge og lægebesøg m.m. lægges uden for arbejdstiden, så vidt det er muligt. Det skal aftales med din skoleoplæringsinstruktør.Begravelse
Du kan få fri til begravelse, hvis det er nærmeste familie. Det skal aftales med din skoleoplæringsinstruktør.Forsvarets dag
Der er frihed til at komme til forsvarets dag.
Der kan dog søges om udsættelse, hvis du er under uddannelse, indtil det år du fylder 25 år, eller indtil et år før afslutningen af din uddannelse. Det skal aftales med din skoleoplæringsinstruktør. -
Når du er i skoleoplæring, optjener du ikke ferie, som du ville gøre, hvis du havde en uddannelsesaftale med en virksomhed.
Du får skoleoplæringsydelse i ferien, mens du er i skoleoplæring.
Du optjener ikke feriepenge, som du kan bruge efter skoleoplæringen, eller når du får en lærestedsaftale.Har du optjent feriepenge i et tidligere job, skal de bruges, inden du kan få skoleoplæringsydelse i ferien.
Du har 30 feriedage pr. år, når du er i skoleoplæring.
Er du i gang med en skoleperiode, kan du ikke holde ferie.
Er du tilknyttet lærepladsværkstedet afholdes ferie i henhold til ferieplanen. -
Afhængig af hvilken uddannelse du er i gang med, ydes der tilskud til kørekort, når du er i skoleoplæring. Det er en forudsætning, at kørekortet er nødvendigt for at kunne gennemføre uddannelsen.
Tilskuddet ydes til myndighedskravet for erhvervelse af kørekort, dog maks. 12.500 kr.
Myndighedskravet:
Personbil op til 3.500 kg.
29 Teori lektioner.
4 Lektioner på lukket øvelsesbane.
16 Lektioner i manøvre på vej.
4 Lektioner i manøvre på køreteknisk anlæg.
1 Prøvegebyr.
1 Førstehjælp.
1 Lægerklæring. -
Du får udleveret arbejdstøj og arbejdssko, når du er i skoleoplæring, hvis din uddannelse er berettiget til at modtage tilsvarende ydelser fra arbejdsgiveren.
Skolen skal påse, at de afholdte udgifter er mindst mulige. -
At gennemføre sin uddannelse i skoleoplæring har samme varighed, som hvis du tager den i en virksomhed.
Den tid, du har været i skoleoplæring, bliver normalt modregnet, når du får en restaftale med en virksomhed.
1 måned efter du har bestået og afsluttet dit grundforløb, skal du starte i skoleoplæring her på skolen eller ude i en virksomhed i det, der kaldes VFP (virksomhedsforlagt oplæring.
Din uddannelse vil være en vekseluddannelse. Det vil sige, at du veksler mellem skoleophold og oplæring.
Der er udarbejdet læremål, som du får med ud i virksomheden. På den måde har du mulighed for at sikre dig, at alle de læremål, der er lagt for din uddannelse, bliver opfyldt.
Hvis du uforskyldt mister din uddannelsesaftale, (eks. hvis virksomheden lukker) har du ret til at fortsætte din uddannelse i skoleoplæring.
-
Skolen har en forsikring gennem statens selvforsikring, som dækker dig, hvis du kommer til skade under arbejdet.
Det er altid en god ide at have en ansvarsforsikring, hvis du er så uheldig at forvolde skade på udstyr i virksomheden eller på andre personer. I de fleste tilfælde har virksomheden en forsikring, der dækker skader du forvolder på materiel.
Ved tyveri af dine ejendele har skolen ikke en forsikring, der dækker. Der skal du selv have en indbo/tyveriforsikring.
Kontakt dit eller dine forældres forsikringsselskab, for præcis at få oplyst deres vilkår. -
Hvis du er berettiget til at bo på skolehjem, er der egenbetaling kr. 565,-/uge.
Hvis du er forsørger eller under 18 år, er der ingen egenbetaling. -
Den ugentlige arbejdstid i skoleoplæring er 37 timer. Du skal under hele uddannelsen, både under skoleophold og i oplæring, overholde arbejdstiden. Mødetiderne skal overholdes, også i forbindelse med pauser.
Der må ikke ryges i skoletiden fra klokken 07:30 til klokken 16:00. Rygning udenfor skoletiden må udelukkende ske på anviste pladser.
Du må ikke møde påvirket, og alle former for alkohol/euforiserende stoffer må ikke medtages/indtages. Misbrug vil medføre øjeblikkelig bortvisning, og udmeldelse af skoleoplæring
Tyveri vil medføre øjeblikkelig bortvisning, og udmeldelse af skoleoplæring, og det vil blive politianmeldt.
Hærværk vil også medføre bortvisning og udmeldelse af skoleoplæring.Du vil blive gjort erstatningspligtig for de skader, du har forvoldt.
Du skal altid rette dig efter de regler, der er foreskrevet på skolen eller i virksomheden, hvis du er i VFP. -
Hvis ikke Virksomhedscentrets ordensreglement overholdes, får du en mundtlig advarsel. Overtræder du igen, får du en skriftlig advarsel og sker det igen, kan du ikke fortsætte i skoleoplæring.
Hvis dine overtrædelser medfører, at du bliver meldt ud af skoleoplæring, kan du IKKE starte i skoleoplæring igen. -
Det supplerende børnetilskud kan søges af forældre, der er i skole-eller oplæringsforløb på en SU-berettiget uddannelse, og som får løn eller skoleoplæringsydelse under forløbet. Man søger om tilskuddet ved at sende en ansøgningsblanket til Udbetaling Danmark.
Hvis man er enlig forsøger, skal der vedlægges dokumentation for skole- eller oplæringsforløbet (hvilket uddannelsessted, start- og stopdato for uddannelsen) samt ansøgers indtægt.
Hvis man er gift eller samlevende, skal der vedlægges dokumentation for ansøgers skole- eller oplæringsforløb (hvilket uddannelsessted, start- og stopdato for uddannelsen) samt ansøgers indtægt. Herudover skal der vedlægges dokumentation for, at ægtefælle/samlever enten deltager i SU-berettiget uddannelse (SU-oversigten) eller at ægtefælle/ samlever modtager uddannelseshjælp efter aktivloven (lønseddel).
Ansøgningsblanketten er tilgængelig på borger.dk. Man kan først få ret til tilskuddet i måneden efter, man har søgt om det, og hvor betingelserne for tilskuddet i øvrigt er opfyldt. Hvis oplæringsforløbet starter den 1. i måneden, og betingelserne i øvrigt er opfyldt vil man være berettiget til supplerende børnetilskud fra den pågældende måned, hvis man har ansøgt i måneden inden.
Tilskuddets størrelse
Det supplerende børnetilskud er en skattefri ydelse, mens SU er skattepligtig. Det supplerende børnetilskud beregnes derfor som 55% af forskellen mellem den pågældendes elevløn eller skoleoplæringsydelse (inklusiv eventuel anden indkomst) og SU-satsen med forsøgertillæg. Dermed opnås, at summen af supplerende børnetilskud og modtagerens øvrige indkomst efter skat er sammenlignelig med satsen for SU med forsøgertillæg efter skat.Kontakt Udbetaling Danmark
Udbetaling Danmark kan kontakte på telefon. 70128062, Man kan læse mere om det supplerende børnetilskud på www.borger.dk/familieydelser.
Kontakt
-
Frederik Pilborg Fritsche EU-Projektleder Telefon 20341837 Mobil 41271724 E-mail fpf@heguddannelser.dkChristina Hornskov Lyngholm Projekt- og aktivitetsmedarbejder Telefon 21486974 E-mail cly@heguddannelser.dk
-
Mette Louise Pedersen Elevservice, faglig koordinator, Business, virksomhedskonsulent Telefon 96981033 E-mail mlpe@heguddannelser.dkMichael Amdisen Røjen Teamkoordinator og virksomhedskonsulent Telefon 96981008 Mobil 61554008 E-mail mar@heguddannelser.dkHelle Guldmann Teamkoordinator, virksomhedskonsulent og faglærer på Fødevarer, jordbrug og oplevelser Mobil 21628381 E-mail helg@heguddannelser.dkFrederik Kløve Thoistrup Faglærer / virksomhedskonsulent på Fødevarer, jordbrug og oplevelser Mobil 22885439 E-mail fkt@heguddannelser.dkHenrik Gade Skadhauge Faglærer/ virksomhedskonsulent på Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelser Mobil 40170823 E-mail hsk@heguddannelser.dkHenrik Højgaard Jensen Faglærer / virksomhedskonsulent på Mureruddannelsen Mobil 24525362 E-mail hhj@heguddannelser.dkJacob Trøjborg Handelslærer /virksomhedskonsulent på EUD & EUX Business Mobil 61153853 E-mail jat@heguddannelser.dkJess Winther Faglærer/ virksomhedskonsulent på Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelser Mobil 29315796 E-mail jwi@heguddannelser.dkLasse Duun Rasmussen Faglærer/ Virksomhedskonsulent Elektriker, Automatik- og Procesuddannelsen Mobil 26799327 E-mail lasr@heguddannelser.dkLouise Husum Vestergaard Teamkoordinator, handelslærer /virksomhedskonsulent på Kontor-, handels- og detailuddannelser Mobil 61180496 E-mail lhv@heguddannelser.dkMartin Kristensen Underviser/virksomhedskonsulent på Kontor-, handels- og detailuddannelser Mobil 21615065 E-mail mk@heguddannelser.dkPeter Gade Faglærer / virksomhedskonsulent på Personvognsmekaniker-uddannelsen Mobil 24523682 E-mail pga@heguddannelser.dkPeter Ruberg Kristensen Faglærer / virksomhedskonsulent Personvognsmekaniker-uddannelsen Mobil 24522793 E-mail prk@heguddannelser.dkRonny Buus Pedersen Faglærer / virksomhedskonsulent på Smedeuddannelsen Telefon 96984088 Mobil 61554088 E-mail rbp@heguddannelser.dkThomas Birke Nielsen Faglærer / virksomhedskonsulent på Træfagenes byggeuddannelse Mobil 20450271 E-mail tbni@heguddannelser.dk
Kontakt vores Virksomhedscenter

Kontakt Mette Louise, hvis du har spørgsmål til vores virksomhedscenter