Specialet offentlig administration er rettet mod en arbejdsfunktion indenfor den offentlige sektor, inden for henholdsvis det statslige-, regionale- eller kommunale område.
Som kontorelev i den offentlige sektor tilegner man sig en bred vifte af kompetencer. Man lærer at håndtere administrative opgaver som sagsbehandling og mødeplanlægning. Derudover udvikler man stærke kommunikationsevner både skriftligt og mundtligt, samt kundeservicefærdigheder gennem borgerkontakt. IT-kompetencer styrkes blandt andet gennem brug af forskellige administrative systemer, men også via den nyeste viden om hvordan RPA og AI vil påvirke arbejdsopgaver i det offentlige fremadrettet. Man får også en forståelse for offentlig forvaltning og lovgivning, og lærer at arbejde struktureret og selvstændigt med opgaver, samtidig med at man bliver en del af et team og lærer samarbejdets vigtighed i en politisk styret organisation.
Uddannelsen består af en række obligatoriske fag og valgfag der maksimalt udgør 16 ugers skoleforløb. For dem som har mod på det, er der også mulighed for at tage fag på ekspertfagsniveau, hvilket er meritgivende fag, hvis eleven senere hen påbegynder kommunomuddannelsen eller en akademiuddannelse, efter endt elevforløb.
Obligatoriske fag
- Lovgivning og myndighedsudøvelse
-
Faget "lovgivning og myndighedsudøvelse" på kontoruddannelsen med speciale i offentlig administration giver de studerende en grundlæggende forståelse af juridiske principper og den danske lovgivningsproces. Kurset fokuserer på, hvordan offentlig myndighedsudøvelse foregår inden for rammerne af gældende lovgivning. Studerende lærer at anvende juridiske metoder i relation til forvaltningsret og sagsbehandling, herunder håndtering af borgerhenvendelser, udformning af officielle dokumenter og sikring af, at beslutninger træffes i overensstemmelse med loven.
- Politisk styring og økonomi
-
Faget politisk styring og økonomi fokuserer på at give de studerende en dybdegående forståelse af, hvordan politiske beslutninger træffes og implementeres i den offentlige sektor. Emnerne omfatter de grundlæggende principper for politisk styring, herunder magtfordeling, demokratiske processer og governance-strukturer. Her får eleverne indblik i hvordan beslutninger på eksempelvis ministerielt niveau omsættes til praksis i styrelserne og i den enkelte offentlige forvaltning. Desuden dækker faget økonomiske teorier og modeller, der anvendes til at analysere og forvalte offentlige ressourcer. Eleverne lærer at anvende disse teorier i praksis ved at arbejde i case simuleringer, der efterligner virkelige politiske og økonomiske scenarioer. Faget er designet til at udvikle analytiske og kritiske tænkningsevner, som er essentielle for effektivt at navigere i og bidrage til den komplekse verden af offentlig administration.
- Innovation, kvalitet og samarbejde
-
Faget "Innovation, Kvalitet og Samarbejde" er centralt for uddannelsen som kontorelev med speciale i offentlig administration. Det sigter mod at udstyre eleverne med nødvendige redskaber og kompetencer for at kunne håndtere komplekse opgaver i en offentlig kontekst. Gennem emner som innovationsprocesser, psykologi, planlægning, kvalitetsstyring og udvikling og forandringsprocesser, lærer eleverne at udvikle og implementere nye løsninger, der forbedrer effektiviteten og kvaliteten i det offentlige. Faget lægger vægt på praktiske øvelser og case-studier, som gør det muligt for eleverne at anvende teoretisk viden i virkelige scenarier. Samarbejde er en nøglekomponent, hvor eleverne bliver trænet i at arbejde tværfagligt og kommunikere effektivt med forskellige interessenter.
På forløbet arbejdes der også med at lave en ”mini fagprøve” for at gøre eleven klar til den endelige fagprøveskrivning.
- Kommunikation og formidling
-
Faget "Kommunikation og Formidling" er en central del af uddannelsen som kontorelev med speciale i offentlig administration. Kurset fokuserer på at udvikle elevernes evner til at formidle budskaber klart og effektivt både skriftligt og mundtligt. Eleverne lærer at tilpasse kommunikationen til den offentlige sektors differentierede målgrupper og situationer, anvende relevante kommunikations modeller, værktøjer og teknikker, samt forstå betydningen af nonverbal kommunikation. Derudover omfatter undervisningen både intern kommunikation men også ekstern kommunikation idet der både arbejdes med at kommunikere til den enkelte borger, men også på tværs af flere målgrupper. Som en del af modulet lærer eleven også både at indsamle, bearbejde og formidle data og herfra forholde sig kritisk til data og vurdere data ud fra officielt anerkendte bæredygtighedskriterier.
Valgfag
Mundtlig kommunikation og konflikthåndtering:
Faget "Mundtlig kommunikation og konflikthåndtering" fokuserer på at styrke elevernes evner inden for verbal kommunikation og konflikthåndtering i en offentlig sammenhæng. Gennem praktiske øvelser og teoretisk undervisning lærer eleverne at formidle budskaber klart og effektivt, håndtere vanskelige samtaler og løse konflikter professionelt og konstruktivt. Faget dækker emner som aktiv lytning, assertiv kommunikation, forhandlingsteknikker og metoder til konflikthåndtering. Målet er at give eleverne de nødvendige værktøjer til at skabe positive dialoger og sikre en effektiv kommunikation på tværs af forskellige interessenter i det offentlige system. Faget er essentielt for alle, der ønsker at dygtiggøre sig inden for kommunikation og konflikthåndtering i deres fremtidige karriere i den offentlige sektor.
Projektstyring i praksis:
Faget "Projektstyring i praksis" er designet til kontorelever med speciale i offentlig administration og giver en grundig introduktion til projektledelse. Eleverne lærer at planlægge, organisere og gennemføre projekter effektivt, samt at anvende værktøjer og metoder, der er relevante for projektstyring i den offentlige sektor. Gennem praktiske øvelser og med afsæt i egen hverdag, får eleverne erfaring med projektplanlægning, risikostyring, interessentkommunikation, implementering og evaluering. Der lægges særlig vægt på at udvikle elevernes evner til at identificere og løse problemer, samarbejde tværfagligt og arbejde struktureret. Målet er at forberede eleverne på at tage ansvar for projekter fra start til slut og sikre, at de kan bidrage til en effektiv projektgennemførelse i deres fremtidige karriere inden for offentlig administration.
Da faget udbydes på ekspertfags niveau er der mulighed for efterfølgende at gå til ”privatist” eksamen med henblik på at afslutte faget på akademi niveau, hvilket er meritgivende til eksempelvis kommunom uddannelsen og flere akademiuddannelser.
Præsentationsteknik og personlig fremtræden:
Faget "Præsentationsteknik og personlig fremtræden" fokuserer på at styrke elevernes evner inden for præsentation og personlig fremtræden, hvilket er essentielt i en offentlig kontekst. Gennem praktiske øvelser og teoretisk undervisning lærer eleverne at formidle deres budskaber klart og overbevisende samt at fremstå sikre og professionelle i deres fremtoning. Faget dækker emner som kropssprog, stemmebrug, præsentationsstruktur og håndtering af nervøsitet. Målet er at gøre eleverne i stand til at levere effektive præsentationer, der engagerer og informerer deres publikum, samt at fremstå som kompetente og troværdige repræsentanter i det daglige arbejde.
EU og internationalisering
Faget "EU og internationalisering" er designet til at give kontorelever en dybere forståelse af EU's struktur, politikker og beslutningsprocesser samt deres indflydelse på EU’s, den nationale og lokale lovgivning og administration. Eleverne lærer om EU's institutioner, lovgivningsprocedurer og samarbejdsprogrammer. Der fokuseres på, hvordan internationalisering påvirker den offentlige sektor, herunder emner som globalisering, international politik og tværnationalt samarbejde. Faget giver også indsigt i praktiske aspekter som EU-projektadministration, samt hvordan og hvorfor danske organisationer arbejder for at varetage danske interesser nede fra Bruxelles. Målet er at udstyre eleverne med den nødvendige forståelse for samspillet mellem EU og det nationale aspekt. Faget er ideelt for dem, der vil udvide deres horisont og forståelse af Europas rolle i en globaliseret verden. I forbindelse med faget er holdet på studietur i Bruxelles, hvor vi blandt andet besøger flere af EU’s institutioner, Norddanmarks EU-kontor, samt den danske ambassade. Hertil vil der også være rig mulighed for at opleve den belgiske kultur der blandt andet er kendt for de mange sprog og deres chokolade.
Kommunikation i praksis:
Faget "Kommunikation i praksis" er et ekspertfag målrettet kontorelever med speciale i offentlig administration. Formålet med faget er at styrke elevernes kommunikative færdigheder i en offentlig kontekst gennem både teoretisk og praktisk undervisning. Eleverne lærer at formulere budskaber præcist og effektivt, tilpasse deres kommunikationsstil til forskellige målgrupper og medier samt håndtere kommunikationsudfordringer professionelt. Hertil lærer de at arbejde med og udvælge relevante modeller og værktøjer til udarbejdelse af skriftlige og digitale opgaver.
Faget er et ekspertfag som er lavet i samarbejde med Komponent, kommunernes udviklingscenter der står for efteruddannelse i offentlig regi. Ved at tage dette modul har man allerede gennemført et modul på kommunomuddannelsen.
Eksempel på tidligere forløb
Se et eksempel på et tidligere forløb her
Tidligere virksomhedsforløb og oplægsholdere
Besøg af folketingspolitiker til at forklare lovbehandlingsprocessen
- Besøg i retten i Viborg
- Besøg hos Region Nordjylland under temaet kvalitet, ISO 9000 og 9001 certificering.
- Oplæg fra ansat i interesseorganisation
- Besøg hos Skattestyrelsen
- Besøg hos Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering
- Besøg Københavns Rådhus
- Besøg Christiansborg
- 1 dags tur hos HK Nordjylland under temaet arbejdsmarkedsforhold
- Deltagelse i Green Innovation Week