Benyt en anden browser for at få den optimale oplevelse.

Du benytter en browser som er forældet.
Du kan benytte en anden browser for at få den optimale oplevelse, vi anbefaler følgende: Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox eller Opera.    Luk denne besked

Gå til indholdet
Uddannelser Mere fra HEG
HEG logo i rød
Søg
Skriv eksempelvis uddannelse, adgangskrav til murer, kontakt etc.

                                        

Når lysten driver værket

EU projektet med den inspirerende titel, er sat i værk for favne de elever som på den ene eller anden måde, og af forskellige årsager kan have svært ved at gennemføre en uddannelse og indgå i sociale sammenhænge. De fleste af os kender det jo sikkert godt, følelsen af at være en smule skoletræt engang i mellem, men for nogle skal der ikke meget til, før denne følelse betyder helt eller delvist frafald fra en uddannelse. 

Projektet er kommet i stand i samarbejde med FGU Himmerland, som arbejder med unge som endnu ikke er uddannelsesparate. Men som har brug for at genfinde lysten til at lære. Derudover skal projektet understøtte eleverne, så de gennemfører deres uddannelse,

"Engang imellem, kan man som elev godt synes det kan være lidt kedeligt at gå i skole, så hvis nu man kan ramme den nerve hvor de synes det er sjovt, så kan vi måske forandre noget undervejs uden at tænke over det." lyder det fra Asger Andersen, Virksomhedscenterchef hos HEG.

HEG's visioner med dette projekt er netop, at være opmærksomme på når en eller flere elever har mistet lysten og motivationen, og prøve at finde dét som kan ændre denne holdning. For Mikkel og Nicklas blev 'jernmanden' det, som genvandt lysten, glæden og stoltheden.

Da lysten drev værket - Én jernmand blev til

Det er ikke altid lige spændende at sidde på skolebænken med næsen i bøgerne. Det kendte både Mikkel Andersen og Nicklas Nielsen godt til. "Må vi ikke gå hjem, vi gider ikke mere i dag" lød det fra en af drengene en helt almindelig onsdag morgen. Det satte noget i gang i faglærer og virksomhedskonsulent for smedene Morten Nørgaard, der tidligere havde gået med tanker om, at producere kunstværker der tager afsæt i de forskellige fagligheder vi har her hos HEG. Eksempelvis en jernmand fra smedeværkstedet, en mand lavet af reservedele hos mekanikerne eller en mand af mursten fra murerne. Morten har tidligere leget med ideen, men har ikke selv haft tiden til at lave dem. Derfor greb han muligheden, da de skoletrætte drenge Mikkel og Nicklas gav udtryk for, at de havde mistet lysten til skolebænken.

Morten udfordrede dem først med, om de kunne lave en sko i jern, dette blev startskuddet på en lyst og engagement hos de to drenge. De havde fluks svejset den første sko, da de efterfølgende fik svejset den anden og da de var halvvejs gennem ugen, var der da også kommet ben på. Lysten og glæden ved svejsearbejdet drev projektet, og de to drenge brugte nu også deres fritid og aftener i det 'åbne værksted' på at færdiggøre 'jernmanden' der gerne skulle forestille underviseren Morten Nørgaard.

På lige godt én måned, stod der nu en færdig jernmand klar. Proportionerne blev lidt større end drengene først havde tænkt, men de mener bestemt ikke at dette gør noget. Stoltheden over deres færdige produkt er da heller ikke til at tage fejl af, og begge drenge fortalte da også, at da Morten spurgte om de ville overlade projektet til nogle andre elever, som kunne færdiggøre det, blev det et klart nej. Jernmanden var deres projekt, og de ville trods tidspres se projektet til ende.

"Min mor, far og mester delte det på Facebook" lød det fra Nicklas, mens Mikkel tilføjede "min mester, kunder på arbejdspladsen, min onkel og bedsteforældre spurgte også jævnligt indtil projektet". Det er altså tydeligt at mærke, at der både har været opmærksomhed og opbakning fra familie, arbejdsgiver og venner. Da de postede et Facebookopslag om deres projekt, blev dette da også delt med stolthed, og skabte fundament for dialog både hjemme og i værkstedet. 

Hos HEG er vi også både stolte og glade for at høre drengenes oplevelse med projektet, og den glæde de har oplevet undervejs i processen, samt den stolthed over det færdige produkt de nu sidder med. Jernmanden som han bliver kaldt, står på nuværende tidspunkt som noget af det første du møder, når du træder ind af hoveddøren hos HEG i Aars.

Fremover vil han skifte placering mellem Hobro og Aars, så han kan stå til skue for de nye elever der starter på GF1 inden længe, han skal gerne symbolisere den kreativitet og gode håndværk vi favner her hos HEG.

Vi glæder os til at se om Mortens visioner bliver indfriet, så vi på begge matrikler kan udstille værker der tager afsæt i elevernes faglighed og kreativitet.

Visioner, kreativitet og det gode håndværk.

Morten Nørgaard har længe gået med tanken om, at forene faglighed, spændende teknikker og kreativitet, for at skabe større synlighed på HEG som tekniskskole. Hans vision er, at skabe eksempelvis mænd eller figurere der er lavet i det materiale som er kendetegnet for det værksted de er udarbejdet i. Figurene skal så placeres ved de tekniske uddannelser i både Hobro og Aars, for at skabe synlighed og som inspiration for nye elever, eleverne generelt og personale. Hensigten med figurene er, i samspil med EU projektet 'Når lysten driver værket', at genvinde elevernes lyst til at lære og stoltheden over selv at skabe noget.

Du kan læse mere om EU projektet ved at trykke på linket her.

Læs mere om vores EU-projekter her
Nårlystendriverværket Mikkel
Citat tegn

"Det var spændende at få lov at stå med svejseredskaber(...)og udfordringen i om vi kunne finde ud af det. (...)der var lidt med benene da vi stod med dem, de skulle jo stå ordentligt også med højden, der stillede vi dem ved siden af hinanden og så stod vi og kiggede lidt, og mit det stod fint nok, og dit var egentlig ikke så godt, men det blev godt til sidst"

"Jeg gad godt prøve det igen, det er mere med at få tiden til det".

Mikkel Andersen, GF2 Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen

Nårlystendriverværket Nicklas (1)
Citat tegn

"Jeg er vokset op i et værksted, så vi har grejet derhjemme, så jeg plejer altid at stå og smede lidt derhjemme og lave forskellige småmaskiner. Jeg har lige bygget en trailer selv, og er ved at eksperimentere med at lave et flisegods. Det er jo ikke altid man lige kan få fat i det man gerne vil have, så kan man altid lave det selv."

"Jeg kunne godt finde på at lave mere kunst derhjemme, hvis der er nogle som ønsker sig noget"

Nicklas Nielsen, GF2 Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen